Türkgün | Siyaset | MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay: Fedakâr personelimize adil çalışma şartları sağlanmalı

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay: Fedakâr personelimize adil çalışma şartları sağlanmalı

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, “İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerimiz toplum ve birey güvenliğini sağlıyor, ancak yoğun mesai, geciken terfiler ve hak eşitsizlikleri moral kaybına yol açıyor. Bu fedakâr personele adil çalışma şartlarını sağlamak hepimizin görevidir” dedi.

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, “İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerimiz toplum ve birey güvenliğini sağlıyor, ancak yoğun mesai, geciken terfiler ve hak eşitsizlikleri moral kaybına yol açıyor. Bu fedakâr personele adil çalışma şartlarını sağlamak hepimizin görevidir” dedi.

KAYNAK: Haber Merkezi

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, "2026 yılı merkezi yönetim bütçe kanun teklifi ile 2024 yılı merkezi yönetim kesin hesap kanun teklifi’nin, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı bütçesi üzerine konuşma yapmak üzere, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum." şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığı: Güvenlikten Afete, Vatandaşın Yanında Fedakar Hizmet

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, “Bu vesile ile Gazi Meclisimizi ve ekranları başında bizleri izleyen aziz milletimizi saygı ile selamlıyorum.” Atay, "İçişleri Bakanlığımız görev alanı olarak değerlendirildiğinde, bünyesinde bulundurduğu hizmet birimleri ile yüksek disiplin ve fedakarlık anlayışla vatandaşın sosyal hayatına en çok dokunan bakanlık olduğu tartışmasızdır." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı, terörle mücadeleden göç’e, asayişten nüfus ve vatandaşlık işlerine, afet ve acil durum yönetiminden, trafik denetleme ve düzenlemesine kadar; karada, havada ve denizlerde görev ifa eden çok çeşitli hizmetlerin idare edildiği bakanlığımızdır." dedi. Atay, "İçişleri Bakanlığımız göç yönetimi ve ülkemizdeki yabancılar konusunu; düzenli göç yönetimi; uluslararası koruma, gönüllü ve düzenli geri dönüş ile göçmen kaçakçılığıyla ve insan ticaretiyle mücadele dahil olmak üzere tüm boyutlarıyla ele almaktadır.

Ayrıca asrın felakati olarak adlandırılan 6 Şubat 2023 depremi ve birçok afet ve doğa olayında, İçişleri Bakanlığımıza bağlı AFAD bünyesinde yapılan çalışmalarla, arama kurtarma faaliyetleri ile afetzedelere geçici barınma, psikososyal destek gibi uygulamalarla yardımcı olmaktadır." dedi. Atay, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerimiz; kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve ilgili mevzuatın verdiği görevleri yerine getirmekle yükümlü olarak; kişilerin, toplumun ve devletin güvenliğini korumakta ve asayişi sağlamaktadır.

u anlamda hem suç öncesi önleyici faaliyetlerde hem de suç sonrası adli faaliyetlerde bulunarak gerekli iş ve işlemleri yerine getirmektedir.

Kolluk Güçlerimizin Özverili Çalışmalarıyla Milletimizin Güvenliği Sağlanıyor

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, "İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerimiz; kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve ilgili mevzuatın verdiği görevleri yerine getirmekle yükümlü olarak; kişilerin, toplumun ve devletin güvenliğini korumakta ve asayişi sağlamaktadır." dedi. Atay, "Bu anlamda hem suç öncesi önleyici faaliyetlerde hem de suç sonrası adli faaliyetlerde bulunarak gerekli iş ve işlemleri yerine getirmektedir." ifadelerini kullandı.

İç güvenlik ve asayiş hizmetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce icra edilmektedir." dedi. Atay, “Bu hizmetleri kesintisiz ve kaliteli bir şekilde ifa eden İçişleri Bakanlığımız; nitelikli insan kaynağına, yeterli maddi unsurlara ve teknolojinin gereklerine uygun, gelişmiş bir altyapıya sahiptir.”

Bu anlamda terörle mücadele konusunda devletin bekasını ve milletin huzurunu ve ülkemizin birliğini hedef alan her yapıya karşı; 4 Haziran 2023 ile 4 Haziran 2025 tarihleri arasında 102 bin 172 adet başarılı operasyon yapılmıştır." dedi. Atay, "Hırsızlık, bireysel mağduriyetin yanında toplumsal huzura doğrudan zarar veren bir suçtur. İçişleri Bakanlığımıza bağlı kolluk kuvvetlerimizin hırsızlık olaylarını aydınlatma oranı 4 Haziran 2025 tarihinde yüzde 68,8’dir.

Günümüzün en büyük sorunlarından bir tanesi de uyuşturucu belasıdır. Ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı ortalama 21 bandındadır.

Suç ve suçlularla mücadele kapsamında, gecesini gündüzüne katarak görev ifa eden kolluk kuvvetlerimiz, uyuşturucu imal ve ticaret suçlarına karşı 97 bin 670 operasyon gerçekleştirmiştir.

Bu operasyonlarda 201 ton uyuşturucu madde ele geçirilerek imha edilmiştir." dedi. Atay, "Ülkemizde asayiş olayları ve diğer suçlarla mücadele, istatistiklerle değil polis, jandarma ve sahil güvenlik personelimizin özverili çalışmalarıyla ölçülmelidir.

Emniyet Mensuplarına Moral ve Haklarını Sağlamak

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, "2018 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığımıza bağlanmış, Emniyet Teşkilatımızın şehirlerimizde ifa ettiği görevi kırsalda Jandarma Teşkilatımız ifa etmektedir." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğümüzün sorumluluk alanı olan il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı, ülke nüfusumuzun yüzde yetmiş dokuzuna denk gelmektedir." ifadelerini kullandı. Atay, "Bu sayının büyüklüğü düşünüldüğünde, Türk Polis Teşkilatımızın değerli mensuplarının görev yükünün ne kadar ağır olduğu anlaşılacaktır.

Bu büyük sorumluluk altında fedakarca görev icra eden tüm rütbedeki Emniyet Genel Müdürlüğü personelimizin, bazı sosyal ve mali haklar kapsamında talepleri olduğu ortadadır." şeklinde konuştu. Atay, "Bu noktada belirtmek istediğim birkaç husus şunlardır; Emniyet Teşkilatımızın görev ile ilgili mevzuatının özü Polis Vazife ve Salahiyet Kanunudur. Mali ve sosyal hakları da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu esaslarına göre düzenlenmektedir.

Aynı bakanlığa bağlı Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ise, birçok konuda hâlâ Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu esaslarına göre idare edilmektedir.

Bu farklılığın giderilerek, idarede yeknesaklığı sağlamak adına bakanlık bünyesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel ve teşkilatlarını kapsayacak şekilde, Kolluk Kuvvetleri Kanunu adı altında yeni bir yasa çıkarılması bir zaruret halidir.

Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin aylık 240 saati aşan çalışma sürelerinin gözden geçirilmesi ve fazla mesai ücretlerine ilişkin maddi düzenlemelerin yapılması öncelikli talepleridir.

öyle ki; Emniyet Genel Müdürlüğü polis teşkilatı ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarında benzer görevleri ifa eden muadil rütbedeki personellerin mali ve sosyal hakları kıyaslandığında bariz farklar ve maaşlar arasında ciddi eşitsizlikler göze çarpmaktadır.

Hiçbir personelin hak kaybına mahal verilmeden, İçişleri Bakanlığımıza bağlı tüm kolluk güçlerimizin sosyal ve mali hakları bir an evvel düzenlenerek, bu eşitsizlikler giderilmelidir.

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, "Bu anlamda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde 'Herkesin, hiçbir fark gözetilmeksizin eşit iş karşılığında eşit ücrete hakkı vardır' ilkesi gereğince, Polis Teşkilatı personelimizin maaşlarının artırılarak, Jandarma Genel Komutanlığı muadil rütbedeki personellerimiz ile eşitlenmesi bu mağduriyeti ortadan kaldıracaktır." dedi.

Polis Teşkilatı personelimiz gösterdiği özveri ile bunu hak etmektedir. Değinmek istediğim diğer bir konu da sadece 2025 yılında sayısı 77’yi bulan polis intiharlarıdır. Bu intiharlarla aileler parçalanmakta, çocuklar yetim kalmaktadır.

Emniyet Teşkilatı mensupları yoğun mesai saatleri altında çalışmakta ve dinlenme zamanlarında ek görev, eğitim gibi uygulamalar sebebiyle stres altında kalmaktadırlar.

Özel hayatları göz ardı edilmekte ve göz göre göre intihara sürüklenmektedirler. Onlar bizim gözbebeğimizdir. Onlara kendi evlatlarımız gibi yaklaşmalı ve uygun yaşam şartlarını sunmalıyız.

Emniyet Teşkilatında 15 Temmuz Sonrası Durum ve Düzenlemeler

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, "15 Temmuz 2016 tarihli hain darbe girişimi sonrasında ihraç edilen personel yerine özverili çalışmalarla yeni takviyeler yapılmış olsa da, özellikle amir ve müdür personel sayısında önemli azalmalar meydana gelmiştir." dedi.

Emniyet Teşkilatında deneyimli personel ihtiyacına binaen mevcut personelin bilgi, birikim ve uzmanlıklarından azami derecede istifade etmek amacıyla üst yönetici, orta kademe yönetici ve diğer personelin gelişen yaşam süresi de dikkate alınarak yaş hadlerinin kademeli olarak artırılması her yönüyle faydalı olacaktır.

3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’na göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, terfi işlemlerini genellikle Mayıs-Haziran aylarında tamamlayarak açıklamaktadır.

Ancak son yıllarda, kadro yetersizliği ve benzeri nedenlerle terfi sürecinin gecikmesi, personel üzerinde haklı olarak moral ve motivasyon kaybına yol açmaktadır.

Bu durum, özellikle 2. sınıf Emniyet Müdürlerinin, yaş haddinden önce en az 24 ay boyunca 1. sınıf Emniyet Müdürü veya müfettiş olarak görev yapmaları gereken sürede terfi edememeleri halinde, emeklilikte hak ettikleri bazı mali kazanımlardan mahrum kalmalarına da sebep olmaktadır.

Bakanlığımızın bu konuda iyi niyetle çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz, ancak geciken her gün yeni mağduriyetler doğurmaktadır.

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, "Devletine ve milletine onurla hizmet eden, hain darbe girişimine karşı büyük bir fedakârlık gösteren ve bu süreçte meydana gelen personel eksikliğine rağmen görevlerini özveriyle ve üstün gayretle sürdüren emniyet mensuplarına yapılacak bu düzenleme, onlara bir nebze olsun rahatlama ve moral sağlayacaktır." dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...