Türkgün | Siyaset | TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye stratejik övgü

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye stratejik övgü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kore Meclis Başkanı Woo Wonshik ve heyetiyle Meclis’te bir araya geldi. Kurtulmuş, “Güney Kore, Asya’daki en önemli müttefiklerimizdir. Geçen yıl sıkıyönetim karşısında Meclisi koruyarak milli iradeye sahip çıkmanız tarihi bir liderlik örneğidir, tebrik ederim” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kore Meclis Başkanı Woo Wonshik ve heyetiyle Meclis’te bir araya geldi. Kurtulmuş, “Güney Kore, Asya’daki en önemli müttefiklerimizdir. Geçen yıl sıkıyönetim karşısında Meclisi koruyarak milli iradeye sahip çıkmanız tarihi bir liderlik örneğidir, tebrik ederim” dedi.

KAYNAK: Haber Merkezi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Woo Won-Shik ile Meclis'te bir araya geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Kore Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Başkanı Wonshik ile Meclis’te bir araya gelerek, iki ülke arasındaki parlamenter ve diplomatik ilişkileri ele aldı. Görüşmede, demokrasi, tarihi tecrübeler ve uluslararası iş birliği konuları öne çıktı.

Kore Meclisi’nin Sıkıyönetime Karşı Tarihi Direnişi

Kurtulmuş, Kore’nin geçmişte yaşadığı sıkıyönetim tecrübesine değinerek, “Geçen yıl anayasaya aykırı olarak ilan edilen sıkıyönetim karşısında Meclisi toplayarak, milli iradeye sahip çıktınız; Meclisin etrafını askeri tanklarla çevirmiş olmalarına rağmen yasayı reddettiniz ve sıkıyönetimin gerçekleşmesine müsaade etmediniz. Bu tarihi liderliğiniz dolayısıyla tebriklerimi sunarım” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kendi demokrasi deneyimine de değinen Kurtulmuş, “Bizler 75 yıllık çok partili siyasi hayatımızda beş kez darbeyle, bir kez de darbe teşebbüsüyle karşılaştık. 2016 yılının 15 Temmuz gecesinde FETÖ’cü terör çetesi Meclisi kuşatarak milli iradeyi durdurmak istedi. Tıpkı sizin yaptığınız gibi, o dönemde Meclis Başkanımızın riyasetinde milletvekilleri bir araya gelerek demokrasiye sahip çıktı ve milletimiz kazandı” dedi.

Güney Kore ile stratejik ve kültürel iş birliği

Kurtulmuş, Türkiye ve Güney Kore arasındaki stratejik ilişkilere de vurgu yaparak, “Güney Kore, Asya’daki en önemli müttefiklerimizden biridir. Hem tarihi ve kültürel yakınlığımız hem de Asya’daki ikinci ticaret ortağımız olması bakımından Güney Kore bizim için büyük öneme sahiptir. Aynı şekilde biz de Türkiye olarak, Güney Kore için kan kardeşi konumundayız. Bu dostane ilişkileri daha ileri noktalara taşımak mümkündür” ifadelerini kullandı.

Uluslararası dayanışma ve insani yardımlar

Toplantıda, Filistin halkına yönelik insani yardım ve destek konuları da gündeme geldi. Kurtulmuş, “Filistin’in masum ve mazlum halkına destek olunması, yardımların ulaştırılması ve zor durumdan kurtarılması konusundaki tavrınızı olumlu bulduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...