Bir film çekilirken özellikle tehlikeli sahnelerde ana oyuncunun yerini alan başka oyuncuya dublör denir.

Bir dublörün görev aldığı bilinen ilk film 1908 yılında çekilmiştir.

Bu filmdeki dublörün görevi yüksek bir kayalıktan şelaleye atlamaktır.

Bu atlayış için öngörülen ücret 5 dolardır, atlayış gerçekleşir ama dublör ücretini alamaz, çünkü gerçekleştirdiği bu tehlikeli atlayış maalesef onun ilk ve son işidir.

Film veya dizilerin başrol oyuncularının tehlikeli sahnelerde oynayamaması sonucu bu sahnelerin çekilebilmesi için icat olan dublörlük, aksiyon filmlerinin sayısının artmasıyla birlikte çeşitlenir, günümüze kadarki süreçte de meslek haline gelir.

***

Yüzlerini görmez, isimlerini bilmeyiz ama filmlerde gördüğümüz inanılmaz numaralar, çılgın sahneler hep onların eseridir.

Peki dublörler sadece filmlerde mi kullanılır?..

Elbette hayır…

Örneğin Kılıçdaroğlu, siyasi dublörlüğü siyasete kazandıran adamdır.

***

Bir masa kurdu, beşini yanına birini masanın altına gizlediği altı partiyle çekmeye başladığı 6’lı masa dizisinin yapımcısı ve başrol oyuncusu oldu.

İlk bölümde “ortak aday noktasında anlaştık” dediler.

Masanın tarif ettiği ortak aday tarifine yüzde yüz uymasına rağmen Kılıçdaroğlu’nun ismi bir türlü açıklanmadı.

Çünkü kendilerinin büyük heyecanla takip edildiğini zannettikleri aslı komedi olan bu dizinin en tehlikeli sahnesi adayın kim olduğunu açıklamaktı.

Onlar da Hollywood filmlerinden esinlenerek aday açıklamak yerine dublörleri piyasaya sürdüler.

***

Yardımcı kadın oyuncu Meral Akşener önce kendisinin Fatih Sultan Mehmet’e benzettiği, ablasının da yüzünde Rabbi Yessir gördüğü Ekrem İmamoğlu ismini öne çıkardı.

İlk dublörün tatil sevdası sonrası fişinin çekilmesinin ardından yeni dublör olarak Mansur Yavaş belirlendi.

Bu iki belediye başkanının belediyecilikteki beceriksizlikleri gün be gün ortaya çıkarken, filmin başrolü ve masanın ortak adayı olarak dizinin sonundaki alkışları toplarım diye düşünen Kılıçdaroğlu’nun senaryosu istediği gibi şekillenmedi.

***

Kendi dizisinde yardımcı kadın oyuncu rolünü verdiği Meral Akşener senaryonun akışını bozdu.

Önce İP’in Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral, Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunun çekince yaratacağı tartışmasını alevi olması nedeniyle başlattı.

Daha sonra ince ince pişirilen “kazanacak kişi ortak adayımız olsun” çıkışı bizzat Meral Akşener tarafından dille getirildi.

***

Anlaşılan Meral Akşener 6’lı masa dizisinin ilk sezonunda sergilenen dublörlü sahnelerin Kılıçdaroğlu’na kattığı düşünülen etki nedeniyle, ikinci sezonunun gösterime gireceği 2 Ekim tarihinden önce yardımcı kadın oyunculuktan dizinin yapımcılığına terfi edecek yolları arıyor.

Yapımcılığı üstlenir ve Kılıçdaroğlu kendine biçilen dublörlük rolünü başarıyla oynarsa masanın ortak adayı ben olurum diyor…

***

Aksiyon dolu sahnelerin çekildiği filmlerin gerçekçi hale gelmesi için canını ortaya koyan dublörlerin film bittiğinde ne yüzleri ne isimleri bilinir.

Bu kadar entrikanın çevrildiği 6’lı masa dizisinde yer alan dublör, yardımcı kadın, başrol ve yapımcıyı sizce nasıl bir son bekliyor?..