Kendi ülkelerindeki rejimin, orantısız güç kullanmasından kaçan Suriyeli göçmenlerin hali yürek sızlatıyor. Okul çağında olan ve yaşıtlarıyla oyun oynamak yerine sınırda aç ve susuz halde bekleyen yavruların hali, Türkiye’nin dünya üzerindeki ‘Hassasiyet’ çağrılarının ne kadar anlamlı olduğunun da göstergesi... Sözde çağdaş medeniyetler birliği Avrupa’nın bu zulmü yok sayması, aylardır Türkiye’nin ‘Destek olun’ çağrılarını görmezden gelmesi, insanlık onurunu ne kadar görmezden geldiklerinin de kanıtı... Türkiye’nin Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenleri engellemeyeceğini duyurmasının ardından on binlerce göçmen sınır kapılarına akın etti. Başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun pek çok şehrinden Edirne’ye gelen düzensiz göçmenlerin, Yunanistan sınırında umut dolu bekleyişi devam ediyor. Edirne’deki Pazarkule Sınır Kapısı’ndan, önce Yunanistan’a, daha sonra Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gitmeyi planlayan göçmenler, günlerdir arazi ve ormanlık alanlarda kalıyor. Şimdilik kapılarını açmayan Yunanistan’ın daha fazla dayanamayacağı öngürülüyor. Avrupa için sınırda bekleyen on binlerce göçmenin hayalleri, Yunanistan’ın serbest geçiş sağlamasına endeksli.

AVRUPA ÜLKELERİ PANİĞE KAPILDI

Türkiye’nin uyarılarına bugüne kadar sessiz kalan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Yunanistan sınırındaki göçmen krizini görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Çağrının yapıldığı saatlerde ise korkusuzca hareket eden göçmenler, adeta ölüme meydan okuyorlar. Bir taraftan sınırları zorlayan, diğer yandan ise şişme botlara balık istifi gibi dizilenlerin yanı sıra, yüzerek adalara ulaşmaya çalışanlar da bulunuyor. Türkiye’nin bir çok kentinden akın akın sınıra yönelen göçmenler, İstanbul’da Vatan Caddesi, Aksaray’daki Muratpaşa Camisi önü, Esenyurt ve Zeytinburnu’ndaki toplanma noktalarında buluşuyorlar. İstanbul’un yanısıra, sadece Burdur’dan 100 kişi ayrıldı. Hala da otogarlarda yüzlercesi bilet arayışlarını devam ettiriyor.

EKSİ 5 DERECEDE, HİPOTERMİ GEÇİRDİ

Deniz yoluyla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmek isteyen bir grup düzensiz göçmen, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahilinden ayrıldıktan kısa süre sonra botları, motoru arızalanıp su alınca sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Bottaki bir mülteci eksi 5 derece sıcaklıktaki suya atlayarak, karaya yüzerek çıktı. Kaçakçıların kendilerini kandırdığını söyleyen göçmen, “Bot su almaya başlayınca, bizi bota bırakıp kaçıp gittiler. Afganistan’dan, savaştan kaçarak buraya geldik, ekmek paramız yok. Daha önce Yunanistan’a gittiğimizde askerler bizi çok fazla dövdü” diye konuştu. Öte yandan -5 derecede hipotermi geçiren bir göçmen ise, gazeteciler tarafından kurtarıldı...

‘Avrupa'ya geçmek isterken sınırın öte tarafındaki ülkeler bizi, gaz, sis ve ses bombaları, plastik mermiler ile engellemeye çalışıyor’ diyen Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Resul Demir, yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Yunanistan tarafına geçtiklerinde Yunan polisi tarafından alıkoyulan bazı mültecilerin çanta, telefon, cüzdan, pasaport ve paralarına el konulduğu ve bazı mültecilerin fiili şiddete maruz kaldığı öğrenilmiştir. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve bir sivil toplum kuruluşu olarak bir kez daha vurgulamak isteriz ki, mülteciler hiçbir şekilde herhangi bir siyasi gerilimin kurbanı olmamalıdırlar. Zira unutulmamalıdır ki; her mülteci bir insandır ve yeryüzündeki tüm insanların can ve mal güvenliği tehlike altında olmadan yaşama, barınma, seyahat etme, eğitim alma gibi temel insani hakları vardır.”

ENGEL TANIMIYORLAR

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla Edirne’ye göçmen akını sürerken, Pazarkule Sınır Kapısı’nda yoğunluk yaşanıyor. Pazarkule çevresinde 3 gündür Yunanistan’a geçmek için zorlu şartlarda bekleyen göçmenlere her saat yenileri ekleniyor. Bedensel engelli olan Haydar Iraklı da Yunanistan’a geçme umuduyla sınıra geldi. Sağlık sorunları yaşayan Haydar Iraklı, eğitimine devam etmek ve tedavi olmak için yurt dışına çıkmak istediğini dile getirdi. Iraklı, “Ankaradan geliyorum. Otobüsle İstanbula geldik daha sonra sınıra geldim. Zorlanıyorum. Yürünecek yolu geçmek zor alacak. Benim için ilaç önemli, bir de eğitimime devam etmek istiyorum. Benim de hakkım var” dedi.

ORANTISIZ GÜÇ

Yunanistan güvenlik güçleri, sınırında bekleyen düzensiz göçmenlere gaz ve ses bombalara atıp, su sıkarak müdahalede bulunuyor. Kastanies Sınır Kapısı önüne jiletli telle barikat kuran Yunananistan, barikatın arkasına da çok sayıda polis yığdı. Düzensiz göçmenlere sık sık tazyikli su sıkan güvenlik güçleri, zaman zaman ses ve göz yaşartıcı bomba atıyor. Bu müdahaleler sırasında fişek isabet eden bazı göçmenler yaralandı. Yunanistan tarafından atılan gaz fişekleri, Türk sınır karakolu bahçesine de isabet ediyor.

AB FRONTEX’İ DEVREYE SOKUYOR

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, göçmen akışının yaşandığı Yunanistan ve Bulgaristan’a Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) da dahil olmak üzere ek destek sağlanabileceğini söyledi. Leyen yaptığı açıklamada, “Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi Türkiye ile AB sınırındaki durumu endişeyle yakından takip ediyor. Bu aşamada birinci önceliğimiz Yunanistan ve Bulgaristan’a tam desteğimizi sağlamak. Kara sınırındaki Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) da dahil olmak üzere ek destek sağlamaya hazırız” diye konuştu.

SIĞINMACILARA GÖZ YAŞARTICI BOMBA VE PLASTİK MERMİ SIKIYORLAR

Sınıra dayanan sığınmacılara karşı her türlü sert müdahaleyi gösteren Yunanistan Sahil Güvenlik ekipleri, dün ölüm tehlikesi geçiren bir göçmen botunu, denizin ortasında terk etti.

Göçmenler, yaşlıların ve çocukların balık istifi gibi dizildiği, çoğunun yüzme dahi bilmediği botlarda, ölüme meydan okuyorlar.

Editör: Haber Merkezi