Skeeter sendromu olan insanların sivrisinek tükürüğündeki proteinlere alerjisi vardır. Çoğu insan bu proteinlere bir dereceye kadar alerjik olsa da, skeeter sendromu olan kişiler diğerlerinden daha şiddetli reaksiyon gösterir.

Bazı insanların, zehirli böceklere alerjisi olanlar gibi skeeter sendromu yaşama olasılığı daha yüksektir. Küçük çocuklar ve büyük yetişkinler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar da sivrisinek ısırıklarına daha güçlü reaksiyon gösterebilir.

Normalde, insan vücudu zamanla belirli alerjenlere karşı bağışıklık kazanır. Bu nedenle, çocukların sivrisinek ısırıklarına yetişkinlerden daha şiddetli reaksiyonları olabilir, çünkü vücutları henüz bu bağışıklığı oluşturmak için zaman bulamamıştır.

Ne kadar sürer?

Skeeter sendromundan gelen alerjik reaksiyonlar hızlı bir şekilde başlar ve ilk birkaç saat içinde cilt tahrişine neden olur. Cilt belirtileri şunlardır:

  • İltihap

  • Şişme

  • Kırmızılık

  • Kaşıntı

  • Ağrı

  • Sıcaklık

  • Bir insan bazen de ateşi yaşayabilir.

Çocuklarda, bu belirtiler yapılan bir çalışmada olduğu gibi 20 dakika kadar kısa bir sürede ortaya çıkabilir. Bu şaşırtıcı olabilir, ancak çocuk anafilaksi belirtileri göstermediği sürece tipik olarak ciddi bir endişe nedeni değildir. Anafilaksi, eğer bir kişi acil tıbbi yardım alamazsa ölümcül olabilen ağır bir alerjik reaksiyondur.

Belirtiler hızlı bir şekilde ortaya çıkar, ancak genellikle çok uzun sürmez. Genel olarak, bölgede bir enfeksiyon olmazsa, ısırık iyileşir ve belirtiler birkaç gün içinde tamamen geçer.

Bölgeyi iyileştikçe çizmekten veya kirletmekten kaçınmak önemlidir. Şiddetli reaksiyonlar enfeksiyona daha yatkın olabilir. Enfekte ısırıklar iyileşmek için uzun zaman alır ve kendi komplikasyonları olan kaynamalara dönebilir.

Skeeter sendromu ve gebelik

Hamilelik sırasında skeeter sendromu yaşayan hamile kadınlar, bebeğini etkilemeyecek tedavi seçeneklerini bulmak için doğrudan doktorlarıyla birlikte çalışmalıdır.

Birçok topikal veya OTC seçeneği mevcut olsa da, hamile veya emziren kadın ilk önce bir doktorla kullanmayı planladığı her şeyi konuşmalıdır.

Ne zaman doktora görünmeli?

Bir kişi ilk olarak bir sivrisinek ısırığına daha güçlü bir reaksiyon verdiğinde, bir allerjist ile randevu almak en iyisidir. Uzmanlar, alerjiyi tanımlamaya veya onaylamaya yardımcı olabilirler ve ileriye doğru ilerleyen diğer yararlı tedavileri önerebilirler.

Sivrisinek ısırıklarına şiddetli reaksiyonu olan herkes tıbbi yardım almayı düşünmelidir. Sivrisinek ısırıklarında anafilaksi belirtileri çok nadirdir, ancak yine de görülebilir.

Nefes almakta güçlük çeken veya yüz, boğaz veya ağızda şişlik veya şişlik gibi semptomları olan kişiler acil tıbbi yardım almalıdır.

Özetle Skeeter sendromu

Skeeter sendromu, bir sivrisinek ısırığına önemli bir alerjik reaksiyona neden olur. Birçok kişi bu semptomların yalnızca ev ilaçları kullanılarak yönetilebilir olduğunu bulsa da, diğerleri özel tedavilere ihtiyaç duyabilir.

Sivrisinek ısırıklarından kaçınmak, bu tür reaksiyonları önlemenin en iyi yoludur. Bir kişinin zaman içindeki tepkisini azaltmaya yardımcı olacak bazı uzun vadeli tedavi seçenekleri de olabilir.

Skeeter sendromu olan kişiler semptomlarını yönetmek için çalışan bir çözüm bulmak için doktorlarıyla veya alerjistleriyle birlikte çalışmalıdır.

Editör: Haber Merkezi