Skeeter sendromu, sivrisinek ısırıklarına karşı önemli bir alerjik reaksiyonu ifade eder. Her ne kadar çoğu insan sivrisinek ısırığına bir tür tepki gösterse de, bu genellikle bir sıkıntıdır. Ancak, skeeter sendromu olan insanlar bu ısırıklara karşı çok hassastır ve ateşi olabilir.

Bir sivrisinek ısırığının ortak semptomları arasında küçük bir kırmızı yumru ve ısırık çevresinde kaşıntı bulunur. Bununla birlikte, skeeter sendromu bir kişinin daha ciddi semptomlar yaşamasına neden olur. Isırıklar çok büyük bir boyuta şişer ve kişinin ateşi de olabilir.

Reaksiyon genellikle birkaç saat içinde hızlı bir şekilde oluşma eğilimindedir. Skeeter sendromunun semptomlarının tedavisinde yardımcı olabilecek bazı ev ilaçları vardır. İmmünoterapi gibi tıbbi prosedürler de bazı insanlar için bir seçenek olabilir.

Önleme

Skeeter sendromu, bir sivrisinek ısırığına karşı ciddi bir alerjik reaksiyondur. Skeeter sendromunu tedavi etmenin en iyi yolu, mümkün olduğunca ısırıklardan kaçınmaktır. Bu, bir insan ne zaman dışarı çıksa, örneğin:

  • Cildin maruz kalmasını önlemek için uzun kollu ve uzun pantolon giymeli,

  • Boynu korumak için bir fular veya başka bir elbise kullanmalı

  • Böcek spreyi taşımalı

  • Sivrisinekleri etkileyebilecek parlak renkler kullanmamalı

  • Durgun su bulunan alanlardan kaçınmalı

  • Güçlü parfüm kullanmamalı

Çok şiddetli reaksiyonları olan insanlar, sivrisineklerin en aktif olduğu zamanlarda, gün batımından sabaha kadar dışarı çıkmaktan kaçınmak isteyebilirler.

Bununla birlikte, bazı ürünler bazı kişilerde cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Bu nedenle, cilt ürünlerini vücudun geri kalanına uygulamadan önce küçük bir cilt alanında test etmek her zaman en iyisidir.

Tedaviler ve ev ilaçları

Skeeter sendromu olan insanlar için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bunlar basit ev ilaçlarından daha fazla ilgili tıbbi prosedürlere kadar uzanmaktadır.

Buz ve yükseltme: Vücudun küçük bir bölgesinde reaksiyona neden olan bir ısırık için, en basit tedavi şekliyle başlayın.

Bölgenin yükseltilmesi ve üzerine buz torbası yerleştirilmesi iltihaplanmayı azaltmaya, ağrı ve kaşıntı hissini yatıştırmaya ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.

Yulaf ezmesi: Isırılmış yere pişmiş yulaf ezmesi karışımı uygulamak da belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir.Yapılan bir çalışmada yulafın antienflamatuar ve antioksidan özellikleri vardır.

Yulafın doğrudan bölgeye uygulanması veya yulaf ezmesi banyosunun alınması kaşıntı ve şişliğin azalmasına ve bir kişinin rahat bulmasına yardımcı olabilir.

Antihistaminikler: Bir ısırık basit ev ilaçlarına cevap vermiyorsa, bazı reçetesiz satılan ilaçlar (OTC) ilaçları bir kişinin daha hızlı iyi hissetmesine yardımcı olabilir.

Topikal steroidler: Bazı topikal kortikosteroid kremleri, sivrisinek ısırığı reaksiyonunu geçici olarak yatıştırmaya yardımcı olabilir.

İmmünoterapi: Skeeter sendromunun semptomları, OTC ilaçlarını kullanan çoğu insan için yönetilebilir olsa da, daha ciddi vakalar tıbbi tedavi gerektirebilir.

Allerjen immünoterapi veya alerji atışları, sivrisineklerden gelenler gibi böcek ısırıklarından kaynaklanan ciddi alerjik reaksiyonlara karşı daha kalıcı bir çözümdür.

Alerji çekimleri aşılara benzer şekilde çalışır. Bir alerji kişiye çok az miktarda belirli bir alerjeni enjekte edejir. Zamanla her atışta alerjen miktarını artırarak, immünoterapi vücudun sivrisineklerde alerjiye neden olan proteinlere karşı kendi savunmasını oluşturmasına yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, alerjen immünoterapi zaman alır. Bir kişinin semptomlarında bir iyileşme olduğunu fark etmesinin 18 ay veya daha fazla sürebilir.Ayrıca, bir kişinin başarılı bir tedaviden sonra 3-5 yıl boyunca alerji çekmeye devam etmesi gerekebilir.

Editör: Haber Merkezi