Erkenci Kuş dizisinin başrolü yakışıklı oyuncu Can Yaman’nın yaptığı son açıklamanın ardından ‘’Snob ne demek ve ne anlama geliyor?’’ şeklindeki sorular vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte snob kelimesinin anlamı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

SNOB NEDİR?

Snob, kelime anlamı Türk Dil Kurumu’nda snop diye geçer ve züppe anlamına gelmektedir. Fransızcada snob olarak geçer.

Snob kelimesi ilk olarak İngiltere’de 1820 yıllarında kullanılmaya başlanmış bir kelimedir. Oxford ve Cambridge üniversitelerinde sıradan öğrencileri aristokrat öğrencilerden ayırmak için, bu öğrencilerin isimlerinin yanına “sine nobilitate” (soylu olmayan) ya da kısaca “snob” diye notlar düşülürmüş.

Snob kelimesinin anlamı zaman içerisinde değişime uğramıştır. Snob, kullanılmaya başladığı zamanlarda yüksek statüde olmayan tabakadaki insanları belirmek için kullanılan bir sıfat iken günümüzde, yüksek statünün yokluğundan rahatsız olan kişiler için kullanılmaya başlamış bir sıfat haline gelmiştir.

NE ANLAMA GELİYOR?

Snob, Osmanlı son dönemlerinde alafranga tarzına özenmiş halk arasında gülünç duruma düşmüş kimselere benzeyenler için kullanılmış ifadenin günümüzdeki karşılığıdır. Giyinişte, düşünce yapısında, konuşma biçiminde, doğal davranışlarında farklılık olan, yapmacıklı davranan ve aşırıcılığa kaçan kimseler için kullanılıyor.

SNOBLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Bir başka anlamıyla da şöyle anlamlandırılabilir: elit ve seçkin görünmek amacı ile elitlerin görüşlerini ve yaşam biçimlerini benimseyen, onlara hayranlık duyan, onlar gibi olmaya, anlar gibi yaşamaya çalışan ve onlar gibi davranmaya özen gösteren kişileri ifade etmek için kullanılıyor.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi