Corona virüsle mücadele kapsamında en çok yaşlı vatandaşların etkilenmesi nedeni ile sokağa çıkma yasağı getirilen 65 ve yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip vatandaşlara Kızılay ve AFAD gerekli yardımları yapacak. Haberimizde, Sokağa çıkma yasağının cezasını ve Sokağa çıkma yasağı kimleri kapsadığını bulabilirsiniz…

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs nedeni ile şu ana kadar Türkiye’de 30 vatandaşın vefat ettiği haberi geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüsü nedeni ile hayatını kaybeden vatandaşların hepsinin yaşlı vatandaşlarımız olduğunun altını çizdi. 21.03.2020 saat 24.00 itibariyle de getirilen 65 ve yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip vatandaşların sokağa çıkma yasağı getirildi.

YASAĞIN KAPSAMI

65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemi düşük ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan insanların üzerinde ciddi sağlık sorunları bulunanlar sokağa çıkma yasağının kapsamı içinde bulunuyor. Belirtilen kapsamdaki vatandaşların, ikametlerinden çıkması, parklarda, açık alanlarda dolaşmaları ve seyahat etmeleri sınırlandırıldı.

Hizmetine ihtiyaç duyulan kamu görevlileri yasaktan muaf tutulacak. Bu kapsamda doktorlar, eczacılar ve belediye başkanları görevlerini sürdürmeye devam edecek.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ CEZASI NE?

İçişleri Bakanlığı’ndan gönderilen genelge ile 65 ve yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere uygulanacak para cezası belli oldu. Buna göre, yasağı ihlal edenlere 3 bin 150 TL para cezası uygulanacak. Bununla birlikte, Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesine göre TCK 195'e göre suç duyurusunda bulunulacak.

TCK’nın 195'inci maddesinde “Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ibaresi bulunuyor. Sokağa çıkma yasağını ihlal edenler bu yasaya göre de ceza alabilecek.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi