Soluk diş etleri, bir kişinin genellikle demir eksikliğinin bir sonucu olan anemiye sahip olduğunu gösterebilir. Bununla birlikte, diş etleri beyaz veya ağrılıysa, neden daha ciddi olabilir. Sağlıklı diş etleri nispeten tutarlı bir pembe tonu olmalıdır. Dişlerin etrafında biraz daha hafif ve ağzın kenarlarında daha koyu görünebilirler. Bir kişinin diş etleri doğal olarak biraz daha soluk veya koyu olabilir.

Bir birey diş etlerinin renginin değiştiğini fark ettiğinde, özellikle ek belirtiler endişelenmeye neden oluyorsa, bir doktorla konuşmalıdır.

Nedenleri ve belirtileri

Soluk diş etlerinin nedenine bağlı olarak tedavi ve semptomların sayısı değişecektir.

Aşağıda, altta yatan durumların, diğer semptomlarının ve tedavilerinin bir listesi bulunmaktadır:

Anemi

Anemi, vücutta oksijen bakımından zengin kan alınamadığında ortaya çıkar. Kan eksikliği, bazı dokuların solmasına neden olabilir.

Soluk diş etlerine ek olarak, kansız bir kişi aşağıdaki belirtileri fark edebilir:

  • Açıklanamayan tükenme veya zayıflık

  • Nefes darlığı

  • Soluk veya sarımsı cilt ve gözler

  • Baş ağrısı

  • Kalp çarpıntısı

  • Demir, folat veya B-12 vitamini eksikliği anemiye kaynaklık eder.

Aksi takdirde, bir kişi çok az kan hücresine sahip olabilir veya yeterli hemoglobin olmayabilir. Orak hücreli anemili kişilerde kan hücreleri anormal şekilde şekillenir.

Tıbbi durumlar da kansızlığa neden olabilir veya bir kişinin riskini artırabilir. Bazıları kan kaybı içerir. İçerirler:

  • Çok ağır menstrüasyon

  • Gebelik

  • Karaciğer, dalak veya böbrek koşulları

  • Hipotiroidizm

  • Mide veya bağırsakta kanama, gastrointestinal ülser, kanser, anormal büyüme, kolit veya kalın bağırsak şişmesi

Bazı ilaçlar, özellikle kemoterapi için olanlar, bir kişinin anemi gelişme riskini artırabilir. Diğerleri çok fazla nonsteroid antiinflamatuar ilaç kullandıktan sonra iç kanamaya neden olan durumu geliştirir.

Tedavi, reçete edilen demir hapları en az 6 ay kullanmak kadar basit olabilir. Bu haplar en iyi yiyecek ve narenciye suları, özellikle de portakal suyu ile alınır. Ayrıca koyu yeşil yapraklı sebzeler ve zengin tahıllar ve ekmek gibi demir açısından zengin yiyecekleri yemeye yardımcı olabilir.

Anemiden çok ağır süreler sorumlu olduğunda, kişi adet kanamasını hafifleten hormon ilaçlarından faydalanabilir.

Bazı yiyecekler vücudun demir emilimini engelleyebilir. Kansızlığı olan biri aşağıdakilerden kaçınmalıdır.

  • Kahve ve Çay

  • Alkol

  • Tam tahıllı ürünler

Lökoplaki

Oral lökoplaki, diş etlerinde düzgün, ince, beyaz lekeler oluşmasına neden olabilir. Bunlar düzenli sakız veya mukoza dokuları ile alternatif veya bununla sınırlandırılmıştır. Beyaz lekeler artmış, beyaz nodüller almış veya kırmızı lekeli olabilir. Lökoplaki yamaları ağızda herhangi bir yerde gelişebilir ve ovalanamaz veya silinemez.

Bu durumun nedeni belirsizdir, ancak sigara içen, çok fazla alkol tüketen veya zayıf ağız hijyeni olan kişilerde daha sık görülür. Çoğu durumda, lökoplaki yamaları zararsızdır. Bununla birlikte, dönüşebilir ve kanserli hale gelebilirler.

Diş etlerinde bu yamlaara sahip olan herkes bir doktora veya diş hekimine başvurmalıdır. Bir yamanın boyutuna ve konumuna ve sigara içme gibi bireysel risk faktörlerine bağlı olarak, doktor lökoplaki yamalarını izlemeyi veya cerrahi olarak çıkarmayı seçebilir.

Menopoz

Solgun veya kanayen diş etleri hormonal değişiklikler nedeniyle oluşabilir. Menopoza bağlı hormonal değişikliklerin, kan akışını azalttığı ve diş etlerinin soluk ve kuru olmasına neden olabileceği bilinmektedir.

Menopozal gingivostomatit denilen bir enfeksiyon şekli, kanamaya neden olabilecek soluk, kuru diş etlerine neden olabilir. Hormon terapileri bu semptomları tedavi edebilir. Gingivostomatitten bir mantar türü sorumlu olduğunda, bir kişinin nistatin veya klotrimazol gibi topikal bir antifungal krem ​​kullanması gerekebilir.

Oral liken planus

Oral liken planuslu bir kişide, diş eti mukus zarları boyunca hafifçe yükseltilmiş beyaz iplikler içeren bir ağ benzeri bir film gelişir. Bu durumu teşhis etmek için, doktor diğer tıbbi sorunları dışlamak için genellikle etkilenen bölgelerden küçük bir doku parçası olan biyopsi yapacaktır.

Ülserleri veya açık yaraları içeren eroziv oral liken planus vakaları topikal kortikosteroidler veya sistemik steroidler kullanılarak tedavi edilebilir. Oral liken planusun tedavisi yoktur ve tedavi, alevlenme sayısını ve semptomların şiddetini sınırlamaya odaklanacaktır. Sağlıklı, dengeli bir diyet yemek, susuz kalmamak, egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmak durumun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

 

Editör: Haber Merkezi