Arap Birliği, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nı görüşmek üzere bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de toplandı. 

Toplantı sonucunda Türkiye'yi kınayan ve Suriye'den derhal çıkmasını talep eden bir sonuç bildirisi hazırlandı. Karat ve Somali sonuç bildirisini imzalamayarak Türkiye'nin yanında yer aldı. 

Filistin ise  Mısır'ın çağrısı üzerine toplanan Arap Birliği toplantısına temsilci göndermeyerek Türkiye'nin yanında yer tuttu.

Harekatın ilk gününde Türkiye'yi kınayan ülkeler arasında gösterilen Filistin, bizzat Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'nin ağzından bu iddiayı yalanlamıştı. 

HAREKAT İÇİN İŞGAL DEDİLER

Arap Birliği, Suriye’nin kuzeyinde devam eden Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olağanüstü toplandı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, Barış Pınarı Harekatı için ‘işgal’ tanımlamasında bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreterliği olan Mısırlı siyasetçi Ahmet Ebu Gayt, Türkiye’nin terör örgütü YPG/PKK’ya karşı gerçekleştirdiği operasyonla ilgili “Bir Arap devletinin toprağını işgal ve egemenliğine saldırı” ifadelerini kullandı.

Toplantıya başkanlık eden Irak Dışişleri Bakanı Muhammed el-Hekim, Türkiye’nin operasyonunu örgüt adına kınadı ve Suriye’nin Arap Birliği’nde askıya alınan üyeliğinin iade edilmesi yolunda bir çağrı yaptı.

Arap Birliği, Türkiye’nin terör örgütü YPG’ye karşı Suriye’de başlattığı harekâtın ardından Mısır’ın çağrısıyla acil olarak toplanmıştı.
Katar Filistin Arap Somali

Editör: Haber Merkezi