EMRE MÜFTÜOĞLU / TÜRKGÜN

Tatilde hem dinlenmek hem de enerji depolamak isteyenler için Türkiye’de gidilebilecek rotaları derledik.

Kristal karlar diyarı SARIKAMIŞ

KAYAK sporu için oldukça elverişli ve dünyada sadece Alpler’de olan toz kristal kar, ülkemizde bir tek Sarıkamış’ta mevcuttur. Sarıkamış’ta bulunan kayak pistleri sarıçam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgâra karşı korunaklıdır. Kayak merkezinin ilçeye uzaklığı 1 km’dir. Dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip olan ve “Türkiye’nin lnsburg’u” diye de adlandırılan Sarıkamış’ı diğer pistlerden ayıran özelliklerin başında, bölgeye yağan karın cinsi ve oranı gelir. Sarıkamış dışında sadece Alpler’de bulunan kristal kar, kayak sporu için son derece elverişlidir. Yılın büyük bir bölümü güneşli geçmesine rağmen, kar ilk yağdığı günkü özelliğini kaybetmez. Nem oranının düşük olması nedeniyle yağan kar buzlanmıyor ve yılın neredeyse 4 ayı kar buzlanmadan kristalize halini koruyabiliyor. Pistleri çevreleyen müthiş çam ormanları harika manzaralar sunuyor. Eğer kış tatili planınız yoksa Doğu Ekspresi’yle Sarıkamış’a uğramanızı tavsiye ederiz. Ortalama sıcaklığın yıllık 3-4 derece olduğu Sarıkamış’ın kayak pistlerinde çığ tehlikesi de bulunmuyor. Toplam pist uzunluğu 25 km. Pistler 2 etaplı olup, zirveden 1. etap’ a kadar 5 pist, 1. etaptan aşağıya kadar ise 2 pist var. İlaveten zirveden Karanlık Dere’ye 2 pist iner. Bu bölgede 200 m’lik half-pipe (snowboard) pisti bulunur. Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars şehir merkezine 55 kilometre mesafede bulunur.

Doğayla iç içe SAPANCA

YAKLAŞIK 20 yıldır, beton görmekten ruhu kuruyan İstanbulluların biraz yeşermek için gittiği yerdir Sapanca. Zaten yazın giden çok olurdu, bir de hemen yakınına Kartepe Kayak Merkezi‘nin açılması ile 4 mevsim popüler bir yer oldu. Üstüne bir de komşuları Maşukiye ayrı meşhur oldu, Soğucak ayrı. Buralara gelenlerin de Sapanca’da gecelemesi ile Sapanca kendini iyice İstanbulluların hafta sonu kaçamağı olarak konumlandırdı. Sapanca hem doğa ile iç içe olmak hem de şehrin kaosundan kaçmak için ideal bir atmosfer sunarken, size de bol oksijenden yararlanmak, sevdiklerinizle keyif yapmak ve belki de elinize bir kitap alarak kendinizi sakinliğe teslim etmek kalıyor.

Seferihisar, İZMİR

SÖMESTİR denildiğinde ilk akla gelen çocuklar olsa da uzun bir okul döneminden çıkan yetişkinlerin de dinlenmeye, güç ve moral toplamaya ihtiyaçları var. Bunun için en güzel fikirlerden biri ise Türkiye’de yer alıyor. “Sakin şehir” ya da orijinal adıyla “cittaslow” olarak dikkatleri üzerine çeken Seferihisar ilçesi kış boyunca farklı bir huzur sunuyor. Çocuklarınızla birlikte yerel tezgâhlardan alışveriş yaparak ya da sakin plajlarda denize taş atarak keyifli ve dingin bir tatil geçirmeniz mümkün. Eğer İzmir şehir merkezini de merak ediyorsanız; Konak ilçesi sadece 1 saat mesafenizde yer alıyor.

Ayder Yaylası, KARADENİZ

ÜLKEMİZDE yayla denilince akla ilk gelen, Karadeniz Bölgesi’nin en gözde mekânı olan Ayder Yaylası’dır. Kaplıca ve eşsiz doğal güzellikleriyle son yıllarda en çok turist çeken beldelerimizden biri olan Ayder, Çamlıhemşin ilçe merkezine 19 kilometre uzaklıktadır. Ayder Yaylası hem diğer yaylalara hem de Kaçkar Dağları’na gezi yapmak isteyenler için bir kapı vazifesi görür.

 

Editör: Haber Merkezi