Şiddetli ve gürültü bir patla türü olan sonik patlamanın nasıl oluştuğu merak edililyor. Sosyal medya sitelerinde Adana'da bir patlama olduğu, bu patlamanın da sonik patlama olduğu iddiası ortaya atıldı. Bunu üzerine pekçok kişi internette sonik patlama nedir, nasıl oluşur? Adana'da sonik patlaması mı oldu? sorularına cevap aramaya başladı.

Yüksek hızlı uçakların sıklıkla neden olduğu sonik patlama bir yanağın ses hızından daha hızlı olması sonucu gerçekleşiyor. 

Adana'da sonik patlaması olduğu yönündeki iddialarla ilgili yetkilerden herhangi bir açıklama gelmedi.

sonik

SONİK PATLAMA NEDİR?

Bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğinde oluşan şok dalgalarıyla ilişkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, yüksek miktarlarda ses enerjisi üretir. Ateşlenen bir merminin patlama sesi veya bir kamçının sesi küçük sonik patlamalar olarak sayılabilir.

Büyük süpersonik uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar özellikle gürültülü ve ürkütücü olabilir, insanları uyandırabilir ve bazı yapılarda küçük hasara neden olabilir. Bir sonik patlama sadece bir nesne ses hızını geçtiği anda oluşmaz ve süpersonik nesnenin etrafındaki her yönden de duyulmaz. Aslında, patlama süpersonik hızlarda hareket ederken ortaya çıkan sürekli bir etkidir. Ancak yalnızca nesnenin arkasında geometrik bir koni şeklinde bir bölgeyle kesişen bir noktada konumlandırılmış gözlemcileri etkiler. Nesne hareket ettikçe, bu konik bölge de onun arkasında hareket eder ve koni gözlemcinin üzerinden geçtiğinde, kısa bir süre patlamayı deneyimleyeceklerdir.

SONİK PATLAMA NEDEN OLUR?

Ses, bir ortamın taneciklerinin bir dalga kaynağı tarafından titreştirilmesiyle oluşan periyodik bir basınç dalgasıdır. Bu dalgalar kulak tarafından toplanır ve beyinde ses olarak algılanır. Ses dalgaları, deniz seviyesinde ve 20º C sıcaklıkta 343 m/s hızla yayılır. Sonik patlama, ses dalgalarını oluşturan kaynağın ses hızında veya ses hızından daha hızlı hareket etmesinin bir sonucudur.

Editör: Haber Merkezi