Sosyal Güvenlik sisteminin tanımını yap deseler ; Anadır, Babadır, Bacıdır, Kardeştir. İnsanoğlunun Ana rahmine düştüğü andan itibaren başlayıp, Hayatın son bulması ile dahi sona ermeyen bir sitemdir. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine, SGK Yönetim Kurulu’nca belirlenip Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği verilmektedir.

SGK cenaze ödeneği karşılıksız olarak yapılan yardımdır. SGK cenaze ödeneği sosyal güvenlik kapsamındaki kişinin vefatının ardından müracaat edilmesi ile birlikte müstahaklık durumuna göre ilk olarak eşe, yoksa çocuklarına, yoksa anne babasına veya üçüncü şahıs olarak fatura ibraz etmek şartıyla kardeşlerine ve yakınlarına ödenmektedir. Cenaze ödeneği, yani SGK tarafından sigortalı ölen kişinin hak sahiplerine yapılacak olan cenaze ödeneği, kişinin ölüm tarihinin belirtildiği ve dilekçe ile SGK il müdürlüklerine ve SGK merkezlerine başvuru yapılarak alınmaktadır.

Vefat eden kişinin ,Sigortalı olma şartının yanı sıra SGK ölüm tarihinde çalışmayan biri için bile 360 gün prim ödeme şartını yerine getirilmesi halinde dahi cenaze ödeneği verilmektedir.

Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmektedir.

SGK cenaze ödeneği SGK tarafından, ölüm sonrasında geride kalan hak sahiplerine ödenmekte ve 2020 yılında ise 801 TL dir. Cenaze ödeneğinde zaman aşımı, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır. Cenaze ödeneği vefat eden kişinin ardında kalan kişilerin cenaze masraflarının karşılanması için hak sahiplerine ödenen ve cenaze sırasında kalanların masraflarla uğraşmaması için ödenen paradır.

Sonuç olarak; SGK Cenazelerimize dahi sahip çıkmaktadır.