Sosyal medya yasa tasarısı Meclisteki komisyonlarda ilerleyerek genel kurul gündemine yasalaşmak üzere geldi.

Kanunun iki ana amacı olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi, sosyal medya sağlayıcılara muhataplık tesis etmek. Bu sayede bilgi alışverişi dâhil olmak üzere sosyal medya şirketi ile iletişim gerektiren konuların çok daha hızlı yürümesi sağlanacak. İkincisi ise, içerik kaldırma ve/veya erişim engelleme kararlarını uygulatmak.

Tasarıda muhataplık tesisini güçlendirmek için katmanlı zorlama önerilmekte. Bunlar;

  • Bildirimden itibaren 30 gün içinde temsilci belirlenmesi ve bildirilmesi istenmesi,
  • Yapılmaması halinde 10 milyon TL ceza verilmesi,
  • 30 gün içinde halen yapılmaması halinde 30 milyon TL ceza verilmesi,
  • Yapılmaması halinde yeni reklam almasının kısıtlanması,
  • 3 ay içinde halen yapılmaması halinde, internet bant genişliği %50 daraltılarak o sosyal medya mecrasının yavaşlatılması,
  • 30 gün içinde halen bildirilmemesi halinde %90’a kadar daraltma yapılması.

 

Yasa tasarısındaki bir yenilik de kişilerin de doğrudan sosyal medya sağlayıcı şirkete başvurarak kendileri hakkındaki içeriğin kaldırılmasını isteyebilecek olmaları. Bu isteklere sosyal medya sağlayıcı 48 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacak. Buna uymayan sosyal medya sağlayıcılara 5 milyon TL ceza kesilebilecek.

Eğer sosyal medya sağlayıcı hâkim veya mahkeme kararı ile içeriği çıkarmaz ve/veya erişimi engellemez ise tüm zararlardan sorumlu olacak. Ayrıca, sosyal medya şirketi, “içeriği ben yüklemedim, şu kullanıcı yükledi” dese dâhi bu sorumluluktan kurtulamayacak.

Yani sosyal medya şirketi kullanıcılarının eklediği içerikten de bir noktaya kadar sorumlu olacak. Bu nedenle, içerikler konduğu anda yasalara aykırı olup olmadığı ile ilgili kontrol süreçlerini daha ciddi işletecekler.

Sosyal medya temsilcilerinin bilgileri ile o sosyal medyaya yapılmış içerik kaldırma başvuruları ve bunlara verdikleri cevapların istatistikleri de o sosyal medya sağlayıcının web sitesi üzerinden yayınlanmak zorunda olacak.

İçeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmaması halindeki idari para cezaları 1 milyon TL’ye, adli para cezaları da elli bin güne yükseltildi. Kanunun bir diğer önemli başlığı da Türkiye’deki kullanıcıların verilerinin Türkiye’deki sunucu sistemlerde tutulmasının sağlanması olup, bu madde, vatandaşlarımızın verilerine yabancı şirketlerin devletlerinin güvenlik teşkilatlarınca erişilmesinin önünde güçlü bir set olacaktır.

Kanunun ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sosyal medya ötekileştireceğimiz bir olgudan öte, kabullenerek kendimize uygun şekilde içselleştirmemiz ve ülkemiz amaçları doğrultusunda kullanmamız gereken bir alandır.