Fotoğrafçılık alanında sayısız prestijli ödülün sahibi olan McCurry’nin “Photographer” başlıklı sergisi, 28 Mayıs-14 Ağustos tarihleri arasında CerModern’de gezilebilecek.
McCurry, benzersiz bir kabiliyetle aştığı dil ve kültürel sınırların ötesinde insani deneyimlerin kısacık anlarına odaklanıyor. Bizlere zeki bir gözle sunduğu form ve renkler, şekil ve simetrilerle bir araya gelerek başka dünyalara pencere aralıyor. National Geographic Dergisi'nin 1985 Haziran sayısında "Afghan Girl" (Afgan Kızı : Şarbat Gula) başlığıyla yayımladığı fotoğrafla tanınan Steve McCurry, birbirinden prestijli sayısız ödülün ve uluslararası platformda yayımlanmış 13 adet de kitabın sahibi.

“GELENEĞİ/GELECEĞİ DOKUMAK” SERGİSİ
Muse Contemporary, Ankara’da ilki gerçekleştirilecek olan “Başkent Kültür Yolu” festivali kapsamında çağdaş tekstil sanatını merceğine alan bir projeyi hayata geçiriyor. Sekiz farklı ülke ve kültürden gelen kadın sanatçıyı aynı çatı altında buluşturan “Geleneği/Geleceği Dokumak” sergisi cinsiyetlendirilmiş geçmişinden ötürü ciddiye alınmamış bir sanat formuna yeni bir perspektif getiriyor.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı inisiyatifiyle düzenlenen Başkent Kültür Yolu kapsamında gerçekleştirilen proje için farklı ülke ve kültürlerden kadın sanatçılar Büyükelçiliklerinin himayelerinde ve kültür ataşelerinin iş birlikleriyle Muse Contemporary tarafından Türkiye’ye davet edildi. Küratör Ayşe Pınar Akalın tarafından yapılan seçkide Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya ve Türkiye’den tekstil sanatının yorumcuları yer alıyor. Her sanatçının en az üç eserinin sergileneceği “Geleneği/Geleceği Dokumak”ta sanatçılar, el emeğiyle ortaya çıkarttıkları eserlerini kadınlık ve gelenek temaları üzerine güçlü ifadeler iletmek için bir araç olarak kullanıyor.

“CEZERİ'NİN OLAĞANÜSTÜ MAKİNELERİ” SERGİSİ
Artuklu Devleti’nde, baş mühendis olarak sarayda yaşamış olan Orta Çağ’ın büyük dâhisi Cezeri, icat ettiği makine ve düzeneklerle mekanik tarihinde büyük bir çığır açtı.

Cezeri, kendi ayakları üzerinde duran, insan biçimli, insandan ayırt edilememe maksadı taşıyan, mekanizmasının tüm aksamı beden içinde gizlenmiş formlarda makineler ile android robotların ilk atalarını üretti.

Bunun yanı sıra içinde yaşadığı zamanı yönetme arzusuyla, saat mekaniği üzerine geliştirdiği çalışmalarla, 24 saatlik tam bir günü fethetme amacını güttü.

Cezeri’nin en dikkat çeken özelliği devrimciliği; makine kavramını yeniden inşa ederken dönemin kültürel birikimini yansıtacak şekilde makineyi sanatla birleştirmesidir. Sergide Cezeri'nin en çarpıcı çalışmalarının çalışır haldeki rekonstrüksiyonlarını görmekteyiz.

*SATIRBAŞI ANKARA KİTAP SERGİSİ

Cumhuriyetimizin başkenti Ankara, binlerce yıllık tarihi içinden süzülüp gelen kültürel birikimi ile edebiyatımızda da kendine ayrıcalıklı bir yer edinmiştir. Ankara çok sayıda yazar ve şairin yetiştiği, hayatlarının bir bölümünde yahut tamamında onlara ev sahipliği yapmış; edebiyat denince akla gelen en önemli dergilerden birçoğunun doğum yeri olmuş; yazar, sanatçı ve fikir adamlarımızın buluşma yeri niteliğindeki birçok mahfile sahip seçkin bir edebiyat muhitidir.

Bu gerçeklerden yola çıkarak hazırladığımız Satırbaşı Ankara sergimizde, Ankara’yı konu edinmiş önemli kurgu ve kurgu dışı eserleri farklı temalar altında sınıflandırarak ziyaretçilerimizle buluşturuyor; edebiyat tarihimize damga vurmuş Ankara çıkışlı dergilere yer veriyoruz. Ankara’nın kültür tarihine geçmiş yazarlara ve edebi şahsiyetlere ilişkin bazı efemera ve filateli öğeleri de yine ziyaretçilerimizin ilgisine sunulmaktadır. Misafirlerimiz, önemli yazarlarımızın yazı ve fikir hayatlarından kesitleri tematik bir anlatım bütünlüğü içinde gözlemleme fırsatını da yakalayacaklardır.

*“BİRLİKTE VAR OLMAK” SERGİSİ
Tabularasa Transnational Art Platform tarafından projelendirilen “Coexistence / Birlikte Var Olmak” 10 ülkeden 20 sanatçının katılımı ile CSO ADA ANKARA Fuaye’de Başkentli sanatseverlerle buluşuyor. “Ben”in”biz”e dönüşmesinin temelinde yatan kültür, insanların ruhsal, düşünsel ve davranışsal süreçlerinin ortaklaşmasıyla oluşur. Her canlı iklim değişikliklerinden/suçlarından derinlemesine etkileniyorken, "ortak dünya kültürü"nü benimsemekten yani birlikte var olmayı başarmaktan başka bir çözüm düşünülemez. Sanat çevresel yıkımın kavranması için de en doğru iletişim kanallarından biri. “Birlikte Var Olmak” sergisi bu bağlamda "Neden birlikte var olmalıyız?" sorusunu soruyor.

*“KIYMETLİ HURDALAR” SERGİSİ
Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Kıymetli Hurdalar” heykel atölyesi, Türkiye’ye ilk kez gelecek olan ve dünya sanat platformlarında hurda / dönüşüm heykel sanatına öncülük eden 10 ülkeden 10 sanatçıyı ağırlayacak. CSO ADA ANKARA açık alanında 28 Mayıs – 12 Haziran 2022 tarihleri arasında kurulacak atölyelerde bir araya gelen sanatçılar; birlikte var olmak, ekoloji ve geri dönüşüme dikkat çeken eserlerini metal, plastik, ahşap, dokuma gibi geri dönüşüm ve devamlılık sağlayan malzemeler kullanarak üretecek. 

Katılımcı sanatçılar:
Asaf Erdemli - Türkiye / Jonathan Imafidor - Amerika / Julian Provenzano - Arjantin / Khalid Farhan – Bahreyn / Dario Tironi – İtalya / Mohsen Yaganeh – İran / Sayaka Ganz – Japonya / Ali Alkuwari – Katar /  Dotun Popoola – Nijerya / Aleksei Medvedkov – Rusya

 

Editör: Haber Merkezi