Şüpheli şekilde ölen Şule Çet’in davasına bakan mahkeme olay yeri görüntü kayıtlarının sanıkların olay sonrası konuşmalarının çözümlenmesi amacıyla TRT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden dudak okuma uzmanı isteğinde bulunmuştu. Kurumlardan olumsuz yanıt gelince, mahkeme bu sefer de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan uzman isteyen bir yazı yazdı. Bununla birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu 5’inci İhtisas Kurulu’na da yazı yazan mahkeme basit bir el sıkışma ile sanığın DNA’sının maktulün tırnaklarına geçip geçmeyeceğine dair rapor hazırlanmasını istedi.
 
Mahkeme, hâlâ aydınlatılamayan ve ölümünde büyük şüphelerin olduğu Şule Çet davasında olay yerinin kamera görüntülerini dudak okumada uzman kişilerce incelenmesine ve olayın ardından yaşanan konuşmaların tespiti yönünde karar vermişti.

TRT VE EGM’DEN OLUMSUZ YANIT

Davayı yürüten Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi bu çerçevede TRT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak, bünyelerinde dudak okuma konusunda uzman kişi olup olmadığını sordu. Ancak dosyaya, bu konuda uzman bilirkişinin mevcut olmadığı yanıtı geldi 

Olumsuz yanıtların ardından mahkeme, Milli Eğitim Bakanlığına, işitme ve konuşma engellilere yönelik eğitim veren okullarda dudak okuma uzmanı bulunabileceği gerekçesiyle yazı yazdı.

24 Temmuz tarihli yazı şu konuları içeriyor;

Kasten öldürme, cebir tehdit veya hile kullanarak hürriyetinden yoksun kılma, nitelikli cinsel saldırı suçlarından haklarında kamu davası açılan Sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın davasında mahkemede görülen duruşma kararına göre, olay yerine ait görüntülerin bulunduğu CD’nin dudak okuma konusunda uzman bilirkişilerce incelenerek, sanık kişiler arasında gerçekleşen konuşmaların çözülmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaca istinaden, MEB’den, bu ihtiyacı karşılayabilecek uzmanların bulunup bulunmadığına dair acil vermeleri rica edilmiştir.

EL SIKIŞMAYLA DNA GEÇER Mİ?

Dosyaya dair İstanbul Adli Tıp Kurumu 1’inci İhtisas Kurulu’nca 26 Nisan’da hazırlanan rapor, mahkemeye sunulmuştu

Mahkeme tarafından verilen karara göre DNA ve PSA’ya dair raporlarının İstanbul Adli Tıp Kurumu 5’inci İhtisas Kurulu’ndan alınması istenmişti. 19 Temmuz tarihinde mahkemenin Adli Tıp Kurum Başkanlığı’na gönderdiği yazı, Maktul Şule Çet’in vücudunda bulunan ve sanığa ait olan PSA sıvısı ile ilgili birtakım ayrıntılı raporların hazırlanması isteğini içermekteydi. PSA sıvısının vücutta kaç saat kalabileceği ve cinsel ilişki ile arasındaki bağıntı ile ilgili yanıt bekleyen konular 5’inci İhtisas Kurulu’ndan rapor olarak istendi.

Bununla birlikte davaya bakan mahkeme, Maktul Şule Çet’in sağ el 3 ve 4’üncü parmak tırnaklarından sanık Berk Akand’a ait DNA örnekleri çıkması sebebiyle, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na yazdığı yazı ile el sıkışma nedeniyle sanığın DNA’sının maktulün tırnaklarında bulunup bulunmayacağı sorusunun da yanıtlanması için rapor hazırlanmasını istedi.

Editör: Haber Merkezi