Et yemeklerinin yanında ve salatalarda sıklıkla kullanılan sumak, kan şekerini dengeliyor, solunum sistemini rahatlatıyor ve idrar söktürücü özelliğe de sahip. Faydaları saymakla bitmeyen sumak hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde okurlarımız için bir araya getirdik…

SUMAK NEDİR?

Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan "sumak" elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

FAYDALARI NELERDİR?

Sumak, dışarıdaki en güçlü anti-enflamatuar (iltihabı önleyici) baharatlardan biridir. ORAC grafiğinde üst sıralarda yer alır. Sumak antioksidanlarla doludur. Kansere, kalp hastalığına ve yaşlanma belirtilerine neden olabilecek serbest radikalleri nötralize etme yeteneğine sahip olduğu anlamına gelir. Sumak ayrıca tip 2 diyabetliler için faydalı bir bileşendir. Çalışmalar, üç ay boyunca günlük sumak alımının, tip 2 diyabetli kişilerde kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermiştir.

-Sumağın en yaygın olarak değerlendirilen faydası, hazımsızlığa çözüm olması ve mideyi rahatlatması. Bu özelliği sayesinde hazımsızlık kaynaklı mide ağrısı, kramp ve gaz gibi sorunlara da çözümü oluyor.

-Boşaltım sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını desteklediğinden hem ishal hem de kabız gibi sorunlara çözüm oluyor, bağırsak hareketlerinin dengelenmesini sağlıyor.

-Kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor, bu özelliği nedeniyle özellikle kandaki şeker oranı yüksek olan kişilere öneriliyor.

-Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden vücuttaki toksinleri, yani zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor. Bu özelliğiyle de sumak, grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun çok daha ciddi sağlık problemlerine dek birçok rahatsızlığa karşı vücudumuzu koruyor, hastalıklara yakalanma riskimizi en aza indiriyor.

-Vücutta oluşan iltihap probleminin hızlı bir şekilde geçmesine destek oluyor.

-Güçlü antioksidan etkisi nedeniyle kalp ve damar sağlığını koruyor, elinden geldiğince kalp krizi, felç, inme gibi aniden gelişebilecek kalp ve damar hastalıklarının önüne geçiyor.

-Metabolizmayı hızlandırıyor.

-Vücutta idrar söktürücü bir etki oluşturuyor.

-Antioksidan özellikleri sayesinde cilt sağlığını da destekleyen sumak, düzenli tüketildiğinde çok daha ışıl ışıl, temiz ve parlak bir cilde sahip olmanıza yardımcı oluyor.

-Aynı şekilde yaşlanma karşıtı bir etki oluşturarak erken yaşlılık belirtilerini, kırışıklıkların oluşumunu en aza indiriyor.

-Regl döneminin daha rahat geçmesini sağlayan sumak, özellikle bu dönemde çekilen ağrıların azalmasını, düzensizliklerin son bulmasını sağlıyor.

KORONAVİRÜSTEN KORUYOR MU?

Sumağın koronavirüsten koruduğuna dair bilimsel bir çalışma henüz yapılmamıştır. Bu nedenle, koronavirüsten koruyup korumadığı hakkında bir şey söyleyebilmek mümkün değildir.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi