2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nın ilk gününde yüzmede kadınlar 200 metre serbest S5 kategorisinde milli sporcular Sümeyye Boyacı ile Sevilay Öztürk finale yükseldi. Sümeyye Boyacı kimdir, kaç yaşındadır? Sümeyye Boyacı aslen nerelidir? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Sümeyye Boyacı, 5 Şubat 2003'te Eskişehir'de 2 kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık bir şekilde doğdu. İlkokul eğitimini özel bir okulda aldı ve ayaklarıyla yazı yazmayı öğrendi. 4.5 yaşında ayağıyla resim yapmaya başladı. İşte tüm merak edilenler...

SÜMEYYE BOYACI KİMDİR, KAÇ YAŞINDADIR?

Sümeyye Boyacı, 5 Şubat 2003'te Eskişehir'de 2 kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık bir şekilde doğdu. İlkokul eğitimini özel bir okulda aldı ve ayaklarıyla yazı yazmayı öğrendi. 4.5 yaşında ayağıyla resim yapmaya başladı.

Sümeyye Boyacı

Alexander Pushkin'in 'Altın Balık' adlı ünlü kitabının Türkçe çevirisi için bir resim yaptı. Yaptığı resim dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Rusya ziyareti sırasında sunuldu. 2009'da sulu boya eserleri Moskova'da sergilendi. 2014 yılında yaptığı ebru sanatıyla sergiye katıldı.

Gittiği akvaryumda gördüğü balıkların kolları olmadan yüzebilmesinden etkilenerek 2008'de yüzmeye başladı. 2013 yılında antrenör Mehmet Bayrak hocası oldu. Haziran 2016'da Berlin'de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Almanya Yüzme Şampiyonası'nda mücadele etti. 50 metre sırtüstü gençler B S5 kategorisinde altın madalyanın sahibi olan Boyacı, 100 metre kurbağalama S6, 50 metre serbest S5 ve 50 metre kelebek S5 kategorilerinde ise serilerde elendi.

Aynı yıl Mexico City'deki Para Yüzme Dünya Şampiyonası'nda dört farklı kategoride yarıştı. Ağustos 2018'de, Dublin'deki Para Yüzme Avrupa Şampiyonası'nda, 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya kazandı. Son olarak Mayıs 2019'da Londra'da yapılan Para Yüzme Dünya Şampiyonası'nda Sümeyye Boyacı, 1'inci olan İspanyol rakibi Teresa Perales ile arasındaki 3 saliselik farkla ve 44:74'lük derecesiyle Dünya 2'ncisi oldu. Sümeyye'nin en büyük hedefi 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda şampiyon olmak.

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nın ilk gününde yüzmede kadınlar 200 metre serbest S5 kategorisinde milli sporcular Sümeyye Boyacı ile Sevilay Öztürk finale yükseldi.

Editör: Haber Merkezi