4. hafta sonunda hakem hatalarının konuşulduğu maç sayısı azalmaya başladı. Geçtiğimiz sezon haftada 6-7 maçta, neticeye tesir eden hakem hatası konuşulurken, bu hafta sadece 2 maçta hakem kararları tartışıldı. Bu da MHK’nın, iyi işler yaptığını, Süper Lig hakemlerinin forma girmeye başladığını gösteriyor.

MHK FORMDA

Yayıncı kuruluşta Hugh Dallas ve Murat Ilgaz haftanın kritik pozisyonlarını değerlendirdiler. Ağızlarıyla kuş tutsalar, bazıları hatalı yorum yaptığını söyleyecek. Ne İsa’ya, ne Musa’ya yaranmaları mümkün değil. Bardağa dolu tarafından bakarsak, önceki akşam yayınlanan program sınıfı geçti diyebiliriz. Özellikle Alanyaspor maçındaki, abartılı bir şekilde doğal konumda olmayan kola gelen top ile ilgili yorumlar, ders niteliğindeydi. Ama fikri sabit insanlara laf anlatmak zor. Bu eğitici yorum bile, bazıları tarafından kabul görmedi. Valencia’nın kırmızı kart pozisyonunda ise hakemi haklı buldular. Donuk fotoğrafa bakıldığında, net bir kırmızı kart. Ancak itilen birisinin ayağının savrulması da, doğal bir vücut refleksidir. Olayda Valencia’nın sorumsuzca davranışı da, göz ardı edilemez. Fakat Adil’in aldığı darbenin acımasızlık, hız ve şiddet içerdiği de, vicdanlar da kabul görmüyor. Keşke aynı maçta Mert Hakan Yandaş’ın bileğine almış olduğu darbe de gündeme gelseydi...

1. LİG’DE HATA ÇOK

Süper Lig’de iyiye doğru giden hakem performanslarını, TFF 1. Lig’de göremiyoruz. Bu hafta da yine 3-4 maçta ciddi hakem hataları vardı. VAR’ın bazı maçlarda fayda sağlamadığı da gözlemleniyor. VAR odasındakiler TFF 1. Lig maçlarına konsantre olamıyorlar sanırım. Haftada 2-3 kere VAR odasına girmenin bir kanıksama hali ve performans düşüklüğü yaratması da muhtemel. “VAR odasındakiler oturduğu için yorulmuyor” gibi çağdışı bir mantıktan vazgeçmek lazım. MHK eldeki sertifikalı hakemlerin tümüne görev vererek sıkıntıyı çözebilir. Ayrıca eğitimlerini tamamlamış, sertifika alma aşamasına gelen hakemler de devreye girmeli.

İLLERDE DEĞİŞİKLİK

Yeni dönemde görev yapacak Bölgesel Hakem kurulları ve illerdeki hakem kurulları da belirlenmeye başladı. Ancak bazı bölgelerde ve illerdeki atama gecikmeleri, kafalarda soru işareti yaratıyor. MHK’nIn önünde çarşaf gibi torpilliler listesi var. Bu da atamaların gecikmesinde bir faktör. Atama çalışmaları ile ilgili bazı hoş olmayan kokularda geliyor. Kulislerde, eski dönem TFF başkan vekilinin ve eski Temsilciler Kurulu başkanının bazı illere müdahil olmaya çalıştıkları, hatta bazılarında da etkili oldukları konuşuluyor. TFF yönetiminin de, torpillilere karşı tavır alamayışı, “Ceket veremedik, bari pantolon verelim ” tarzındaki yaklaşımları da, Sayın Mehmet Büyükekşi’nin söylevleri ile uyuşmuyor.