EMRE BİLİR / TÜRKGÜN

Ne kadar basit geliyor değil mi, bugün geriye dönüp baktığımızda? Bir ‘Dahiliye’ vardı, bir ‘Asabiye’... ‘Diş’ ve ‘KBB’ (Kulak- Burun-Boğaz) ile ‘Göz’ genellikle aynı sıradaydı hastanelerde. En uzakta ‘Ortopedi’ vardı. Çünkü alçı işleri vardı. Sonra sonra o branşların her biri için saymaya satırlarımızın zorlanacağı branşları içeren müstakil hastaneler açıldı. ‘Asabiye’ önce ikiye bölündü, ‘Nöroloji’ ve ‘Psikiyatri’ oldu önce. Sonra başka başka alt dallar ana uzmanlık birimi olarak çıktı karşımıza. Tüm bu anlattıklarımızın sporla alakasını merak ediyorsunuz değil mi? Var, var hem de çok alakası var. Spor, hayatın kuralları önceden belirlenmiş oyun halidir çünkü.

Unutmadan hemen bir dip notla belgeleyelim bu tezimizi. Milyonların ölümüne yol açan uzaklarda, çok uzaklarda yaşamış bir devlet adamı vardı zamanında. 1976 yılında ölen Çin lideri Mao ZeDong, bir milyar kişiyi zıplatarak ABD’nin California Eyaleti’nde deprem felaketine yol açmayı planlamıştı. (Bu bir CIA iddiasıdır) Kod adı ‘Atlayan Ejderha’ olan plana göre, 12 Ekim 1976 günü yerel Pekin saatiyle 11.15’te bir milyar Çinli mümkün olduğu kadar yükseğe zıplayacaktı. Bu konuda halka zıplama eğitimi verildi. Bir milyar Çinlinin havaya zıplaması sonucu, yer altında şok dalgaları meydana gelecek ve bu da zincirleme sismik reaksiyonlara neden olacaktı. Mao, California’daki San Andreas fay hattının kırılması sonucu, Los Angeles ve San Francisco’nun belli bölümlerinin Pasifik Okyanusu’na gömüleceğini düşünmüştü.

Depremin, birkaç milyon Amerikalının ölümüne yol açması ve ABD’de bir halk isyanının başlaması umut ediliyordu. CIA’nın korkunç planı öğrenmesinden sonra, gerçekleştirilen simulasyonlarda, Mao’nun planının ‘büyük olasılıkla işleyeceği’ sonucuna varıldı. Çin’de de sarsıntıların olacağı, ancak Mao’nun beş on bin kişinin ölümüne çok fazla önem vermediği de ileri sürüldü. Rivayetin gerçekleşip gerçekleşmediğini kimse bilmiyor. Çünkü bu konu hakkında hiçbir yetkili konuşmadı. Bu işe tercüman olma görevini de spor üstlendi. Şampiyonlar Ligi’nde futbol tarihinin en epik geri dönüşlerinden birine imza atan Barcelona, daha doğrusu Barcelona’nın Katalan taraftarları, aynı zamanda Mao’nun planı ile ilgili de tüm dünyaya üstü kapalı şekilde bilimsel bir cevap verdi.

Barcelona’nın PSG’yi 6-1 yendiği maçta 6 golün ardından yaşanan sevinç esnasında, Jaume Almera Yer Bilimleri Enstitüsü’ne göre ‘1’ şiddetinde deprem meydana geldi. Camp Nou’nun 500 metre yakınında yer alan enstitünün sismografları bu tespiti bilimsel olarak yapmıştı. İşte böyle. Spor hayattır. Yine oldu. Bu defa kahramanımız M.Başakşehir’in Moldovalı stoperi Alexandru Epureanu.

‘Bir futbolcu bir takım için ne demektir?’ Ya da hayattan alınacak ‘Bir birey bir toplum için ne kadar önemli olabilir?’ Sorusunun cevabını spor dünyası verdi Epureanu aracılığıyla. Bonservis bedeli olmadan Anji Mahaçkale’den 2015 yılında M.Başakşehir’e transfer olan futbolcu, sakatlanmasıyla takımının, hatta ligin kaderini değiştiren oyuncu oldu.

Başakşehir’in, yokluğunda yaşadığı puan kayıpları ile ilgili Epureanu “Epureanu olmayınca takımın tökezlediğini düşünmüyorum. Ben Messi değilim ki takım bir kişiye bağlı olsun. Dolayısıyla sebebin bu olduğunu düşünmüyorum. Sezonun sonu yaklaştıkça gerginlik büyüyor, ancak takım bu durumun üstesinden gelecek ve sonraki maçlarda yine eskisi gibi kazanmaya başlayacaktır. Bu sezon mutlu sona ulaşacağımıza inanıyorum” diyor ama, rakamların iddiası çok başka. Ligde 25.haftadan itibaren oynamayan Epureanu’dan sonra M.Başakşehir’in aldığı sonuçlar şöyle:

M.BAŞAKŞEHİR-FENERBAHÇE: 2-1
İM KAYSERİ-M.BAŞAKŞEHİR: 1-1
M.BAŞAKŞEHİR-A.KONYA: 2-0
BEŞİKTAŞ-M.BAŞAKŞEHİR: 2-1
M.BAŞAKŞEHİR-Ç.RİZESPOR: 1-1
M.BAŞAKŞEHİR-GÖZTEPE: 0-2
DG SİVASSPOR-M.BAŞAKŞEHİR: 0-0

Toplam 7 maçta 15 puan kaybı. 24. hafta sonunda istisnasız Türkiye’de görüş birliği ile şampiyon ilan edilen M.Başakşehir, hesapta olmayan Epureanu sakatlığı sonrası, içinde bulunduğumuz hafta G.Saray ile aynı puanda. Peki ama Epureanu’nun bu sakatlığı nedir diye merak ettiniz mi? ‘Knee inflammation’ diyor tıp doktorları. Biz bize konuşalım. Enfeksiyona bağlı ‘Diz İltihabı’ demek. Bu kadar laf ebeliğine gerek vardı oysa. Yıllar öncesinin tabiriyle ‘Adamın dizi ‘mikrop kapmış’ sadece...

EPUREANU KİMDİR?

ANAVATANDAKİ ADI: Alexandru Ion Epureanu
DOĞUM TARİHİ: 27 Eylül 1986
DOĞUM YERİ: Cantemir SSCB
BOYU: 189 cm
UYRUĞU: Moldova
MEVKİ: Defans-Stoper
AYAK: Sol ayak
GELDİĞİ KULÜP: Anji Mahaçkale
TAKIMA KATILMA TARİHİ: 11 Temmuz 2014 (Bedelsiz)
SÖZLEŞME BİTİŞ TARİHİ: 30 Haziran 2020

Editör: Haber Merkezi