Ramazan ayının gelmesiyle iftar ve sahur çeşitlenip şenlendi. Özellikle sahurda ertesi günkü orucu rahat geçirmek için daha dikkatli sofralar kuruluyor. Peki, Ramazanda susmamak için sahurda ne yenmeli? Susatmayan yiyecekler neler? Ne yenirse oruçluyken susanmaz? Susamamak için sahurda ne yemeli ne yememeli? Detaylar haberimizde…

SAHURDA SUSATMAYAN YİYECEKLER NELER?

Semizotu,

Roka,

Salatalık,

Tere,

Lahana,

Mor kıvırcık,

Havuç,

Maydanoz ve diğer tüm sebzeler vücuda su veren gıdalardandır. Sahurda yeşilliklerle salatalar yapabilir veya semizotlu çörekotlu bir kâse cacık halinde tüketebilirsiniz. 

Mantar sebzeler arasında uzun süre tok tutan alternatiflerdendir. Omletlere veya sebze yemeklerine ekleyebilirsiniz.

RAMAZANDA SUSMAMAK İÇİN SAHURDA NE YENMELİ?

Yumurta ve peynir içerdikleri proteinden dolayı uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacağı gibi sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık tüketmek susamamanıza da destek olur.

Taze veya kuru meyve çeşitleri hem yüksek lifli yapılarıyla tok tutarken vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Üzüm, karpuz, şeftali gibi su oranı yüksek meyveleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kuruyemişler de sahurda destek alabileceğiniz gıdalardan. Ancak bunların da tuz oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Tuzlu kuruyemişler gün içinde daha çok susamanıza sebep olur.

Evde hazırladığınız hoşaf ve kompostoları da sahurda gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Bu içecekler hem sizi serinletir hem de su ihtiyacınızı karşılar.

Yağsız söğüş salata-yeşillikler hem yüksek lifli yapılarıyla tok tutarken vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Yani daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir.

Yoğurt ya da kefir de sahur sofranızda olması gereken yiyeceklerden. Zira sahurda yoğurt/kefir tüketimi gün içinde daha az susamanızı sağlayacaktır. Yalnız yağ oranı düşük yoğurtları tercih etmemizde fayda var.

Su oranı en yüksek sebzelerden olan salatalık da sahurda en fazla tüketmeniz gereken yiyeceklerden. Sadece su içip yatacak olsanız bile salatalık yemeyi unutmayın.

RAMAZAN’DA SUSAMAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Zira kızartma ve yağlı yiyecekler sizi normalden çok daha fazla susatacaktır. Bunun yerine daha hafif ve yağsız besinlere yönelmelisiniz.

Sucuk, işlenmiş et ve kırmızı eti sahur sofranıza dahil etmeyin. Çünkü tuzla beraber yine yağdan da zengin olan salam, sucuk, pastırma gibi salamura/işlenmiş etler susuzluğu artıran yiyeceklerden. Ne kadar seviyor olsanız da işlenmiş ve rafine gıdalardan sahurda uzak durmalısınız.

Soda, çay, bitki çayı, kahve ve meyve suyu içmeyin. Bu sıvılar sanılanın aksine vücudun su ihtiyacını daha çok artırır ve gün içinde daha çok susamanıza yol açar.

Suyu sadece sahurda içmekle yetinmeyin. Vücudunuzun tüm gün susuz kalmaması için aslında iftarla sahur arasındaki zaman aralığında 2- 2.5 litre su içmelisiniz. Yani sıvı alımını sadece sahura bırakmamalı ve vücudunuzu ertesi güne hazırlamalısınız.

 

Editör: Haber Merkezi