Milli Eğitim Bakanlığı ilk ve ortaokullarda karnelerin internet üzerinden erişime açılacağını duyurdu. Liselerde de basılı karne bulunmazken, takdir ve teşekkür belgeleri okullardan alınabilecek. Öğrenciler Karne notu hesaplama sayfasından aynı zamanda takdir teşekkür hesaplaması da yapabilecek.

KARNE NOT ORTALAMASI HESAPLAMA 

Karne alma zamanının yaklaşmasıyla birlikte öğrenciler karne notu ortalamasının nasıl yapılacağına dair araştırmalarını yoğunlaştırdı.

Karne notu ortalamasını hesaplamak için öğrencinin ilk yazılılardan ve ikinci yazılılardan aldığı notları toplayarak yazılı sayısına bölmek gerekiyor. Ancak kimi derslerde 3. Yazılı olabildiği için o zaman da yine 3. Yazılının puanı diğer puanlarla toplanarak bölme işleminin yapılması gerekiyor. Her ders için aynı işlem yapıldıktan sonra ortaya çıkan puanlar üst üste toplanarak kaç ders varsa o sayıya bölünür ve karne notu ortalamasına ulaşılabilir.

KARNE NOTU VE TAKDİR TEŞEKKÜR HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN 

TAKDİR TEŞEKKÜR NASIL HESAPLANIR?

İlköğretim kurumları yönetmeliğine göre; liseye göre takdir teşekkür hesaplama işlemi farklılık gösteriyor.

Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının bütün sınıfları ile ilkokul 4 üncü sınıflarda puan ortalaması Türkçe’den 55.00, diğer derslerin her birinden 45.00 puandan aşağı olmamak koşuluyla tüm derslerin dönem ağırlıklı puan ortalaması 70.00-84.99 olanlar "Teşekkür", 85.00 puan ve üstündekiler de "Takdir"  belgesi alıyor.

İFTİHAR BELGESİ NASIL ALINIR?

İftihar belgesi ise, Ulusal ve uluslararası yarışmalara girerek ilk beş dereceye girebilen, bazı kültürel, sosyal ve sanatsal etkinliklerde üstün başarı sağlayan öğrencilere ortaokullarda öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu ve ilkokullarda sınıf öğretmeni tarafından verilir.

İftihar Belgesi alanlar, özel olarak gerçekleştirilecek bir toplantı ya da törende diğer öğrencilere duyurulur. Bu öğrencilerin adları ve fotoğrafları okulun internet sitesinde yayınlanır ve uygun bir yere asılır.

Kınama ve okul değiştirme yaptırımları gibi durumlarından birini alan öğrenciye o eğitim ve öğretim yılı içinde teşekkür, takdir ve iftihar belgesi verilmez.

LİSELERDE TAKDİR TEŞEKKÜR HESAPLAMA SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK

Okullara devamı sağlamak adında çalışan Millî Eğitim Bakanlığı, takdir teşekkür hesaplama kriterlerini geçen dönem için değiştirmişti.

Öğrencinin başarı puanı teşekkür veya takdir belgesi almaya yeterli olsa bile devamsızlığı 5 günden fazla olanlar bu belgeyi alamayacak.

İşte, o yönetmelik değişikliği bilgileri;

Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük sağlayan, tüm derslerden başarılı olanlar, özürsüz devamsızlık zamanı 5 günü geçmeyen, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00’ten aşağı bulunmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;

a) 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,

b) 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,

c) Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir.

 

Editör: Haber Merkezi