Son günlerde gündeme gelen otobüs kazaları uzun yolda oynanan tehlikeli oyunu ortaya çıkardı. 9 saat araç kullanan şoförlerin ara vermek yerine farklı bir ehliyeti takografa koyarak yola devam ettiği belirtiliyor. Bu haberin ardından Takograf nedir? Takograf cihazı ne işe yarar, nasıl kullanılır? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı.

TAKOGRAF NEDİR?

Takograf sürücülerin trafikte yapılan denetimlerde ayrıntılı olarak kontrol edilebilmesi için, araçların hızı, kontrolü, sürücü dinlenme süreleri ve sürücünün kimlik bilgilerini hafızasında saklayan bir cihazdır.

Takograf

Bu cihaz rapor ve çıktı vererek kullanıcısını bilgilendirir. Genel olarak uzun yol sürücüleri, kamyon veya tır şoförlerinin can güvenliği için çok önemli bir parçadır. Özellikle nakliye şoförlerinin yasalarca müsaade edilen sürüş süre ve hızlarını geçmemesini sağlar ve trafikte can ve mal güvenliğini korur.

TAKOGRAF CİHAZI NE İŞE YARAR?

Takograf cihazı yük taşıyan ve ağırlıkları 3500 kg üzerinde olan kamyon, tır veya kamyonet gibi araçlarda ve 17 den fazla yolcu taşıyan otobüslerde kullanımı zorunlu olan bir cihazdır. Takograf cihazı aracın hızını ve daha birçok bilgiyi kayıt eder. Böylece trafik denetlemelerinde takograf bilgileri kontrol edilerek kurak ihlali yapılıp yapılmadığı incelenebilir. Eğer herhangi bir kural ihlali yapılmış ise cezai işlem uygulanır. Takograf kartı veya cihazı sayesinde trafikte birçok kazalar da önlenmektedir.

Editör: Haber Merkezi