İlham kaynağını ve ayakta durma sebeplerini teröre borçlu olan ‘devletler’ ne yazık ki bu gibi şeyleri propaganda amaçlı yapmaktan vazgeçmiyor. Bu terör ülkelerinden bazıları ekonomi ve arazi bakımından avantajlarını kullanarak, gücünden kaynaklanarak söz sahibi oluyor. Bazı küçük terör ülkeleri ise çoğu zaman mazlum ayağına yatarak, içe ve dışa karşı basit bir oyun sergilemektedir.

Savaş zamanı, vandallıklarına hak kazandırmak adına her türlü yolu denemekten vazgeçmiyorlar ve bunu hatta sanata, edebiyata, sinemaya daha farklı alanlara da yansıtıyorlar. Propagandanın her türlüsünü kullanmaktan geri durmuyorlar. Hatta bu işe diaspora ve çıkar güçlerini de katarak etki boyutunu arttırıyorlar bu devletler.

Geçenlerde Ermenistan’ın Şirak eyaletinde Soğomon Tehleryan adında bir soysuz katilin heykeli, sosyal medyada yankı buldu. Kimdir bu Tehleryan? 15 Mart 1921’de Berlin’de Talat Paşa’ya suikast yapan ve onu sırtından vuran, 1960 yılında San Francisco’da ölen bir terörist. Ermeni propagandasının gazına gelen Tehleryan’ın Kaliforniya’da yaşayan oğlu bir zamanlar basına şöyle bir açıklama yapmıştı. ‘Babam ‘büyük Ermenistan’ hayalini çabuk unuttu. Bu fikirleri kirli çorap gibi çıkarıp bir kenara bıraktı. Onun artık hayali ‘büyük Ermenistan’ değil, Kaliforniya’da bir eviydi’.

Katillere heykel dikmekten usanmayan Ermenistan’da sadece Tehleryan’ın değil, birçok eli kanlı canilerin heykelleri başkent Erivan’ı süslemekte. Bu yetmezmiş gibi yurt dışında da katillerine heykel dikiyorlar. Gürcistan’da Ermenilerin yoğun yaşadığı Cavahetya bölgesinde, Hocalı’da çocukları katleden Mikhail Avagyan canisinin heykeli de bu türdendir.



Dönelim Talat Paşa katilinin heykeline. Aslında bu konu, Ermenistan uzmanı Doktor Hatem Cabbarlı’nın sayesinde gün ışığına çıkarak ve detaylarıyla kamuoyu bilgilendirildi. Katilin heykelinin ayakları altında Talat Paşa’nın kafasının koyulması rezaletini bizlere aktaran Doktor Hatem Cabbarlı’yla irtibat kurarak meseleye aydınlık getirdik. Hatem Bey aslında heykelin 2015’de yapıldığını fakat açılış zamanı yabancı konukların tepkilerini almamak ve Avrupalılara bunu nasıl izah edeceğiz düşüncesiyle, Talat Paşa’nın yüz çizgilerinin silindiğini söyledi. Bu konuda da sahtekâr ve samimi olmayan Ermeniler, tekrar 2019 yılında sözde soykırımın 100. yılında Talat Paşa’nın ayaklar altında olan kafası geri getirilir.

İşte, Ermenistan ‘sanat’ adına da Türk düşmanlığını gelecek nesillere miras bırakıyor. Bu hasta zihniyetin ürünü olan bu heykelin benzeri, herhalde dünyada yoktur. Bu konuyla alakalı Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir an önce harekete geçmeli ve üzerine düşen misyonu yerine getirmelidir. Çünkü aslında ayak altında kalan sadece Talat Paşa’nın yüz çizgilerini andıran kafası değil…