Koronavirüs vaka sayılarını düşürmek için ilan edilen tam kapanma döneminin bitmesine sayılı saatler kala İçişleri Bakanlığı, 17 Mayıs - 1 Haziran arasında uygulanacak yeni normaleşme sürecinin ayrıntılarını paylaştı. Birçok vatandaş sokağa çıkma ysaklarının bitip bitmediğini ve işyerlerinin açılıp açılmadığını araştrıyor.

TAM KAPANMA BİTTİ? SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALKTI MI?

İçişleri Bakanlığı, 17 Mayıs - 1 Haziran arasında uygulanacak kademeli normalleşme kurallarını açıkladı.

Kademeli normalleşme döneminde hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Öte yandan 17 Mayıs-1 Haziran arasında, kahvehane, çay bahçesi, sinema salonu, halı saha, internet kafe, yüzme havuzu ve spor salonları kapalı kalmaya devam edecek.

Bakanlığın genelgesine göre, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, sinema salonu, gazino, taverna, birahane, nargile salonu, halı saha, spor salonu, sauna ve hamam gibi işletmelerde kısıtlama devam edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 17 Mayıs itibariyle kademeli normalleşme sürecine geçileceğini duyurmasının ardından, İçişleri Bakanlığı, normalleşme kurallarını yayımladığı genelge ile duyurdu.
Bakanlığın genelgesine göre, hafta içi 21.00-05.00 saatleri arasında hafta sonları ise Cuma günü saat 21.00'dan başlayarak Pazartesi sabah 05.00'a kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Kademeli normalleşme kurallarına göre, 65 yaş üstü yurttaşlardan iki doz aşısını yaptıranlar sokağa çıkma kısıtlamasına tabi tutulmayacak. Aşısını yaptırmayan 65 yaş üzeri yurttaşlar ise hafta içi 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

FAALİYETİ DURDURULACAK İŞYERLERİ

17 Mayıs-1 Haziran arası uygulanacak olan kademeli normalleşme döneminde aşağıdaki işyerlerinin faaliyetlerine geçici olarak ara verilmeye devam edileceği bildirildi:

-Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri,
-Sinema salonları,
-Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler,
-İnternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları,
-Halı saha, yüzme havuzu, spor salonları,
-Hamam, sauna ve masaj salonları,
-Lunaparklar ve tematik parklar.

-Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecekler.

çayocağı

RESTORANLARDA GEL-AL VE PAKET SERVİS

Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleri, hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecekler.

AVM'LER AÇILACAK MI?

Alışveriş merkezleri ise hafta sonları kapalı olacak fakat, hafta içi saat 10.00 ile 20.00 arasında açık olacak.

avmler açıkmı

YASAK SAATLER DIŞINDA ŞEHİRLERARASI SEYAHAT SERBEST

Şehirlerarası seyahat kısıtlamasına ilişkin olarak ise Bakanlık, kısıtlama uygulanmayan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlamasının da uygulanmayacağını bildirdi. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saat ve günlerde özel araçlarıyla seyahate yalnızca zorunlu hallerde izin verileceğini ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi