Tamamlandığından Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olacak Zigana Tüneli için, şimdiye kadar her iki taraftan çift tüpte toplamda 17 bin 938 metrelik kazı çalışması yapıldı. Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki projenin tamamlanmasıyla 90 kilometre ve arabayla 1,5 saat olan güzergâh 11 kilometre kısalarak 79 kilometreye ve 45 dakikaya düşecek. Türkiye’de ilk defa kullanılacak yeni teknik ile donatılacak Yeni Zigana Tüneli, bu özelliği ile de ilkler arasında yer alıyor. Mevcut tünele göre yaklaşık 560 metre daha düşük kottan geçen tünel ile yol 8 kilometre kısaltıldı.

Tamamlanmasıyla birlikte, dünyanın 2., Türkiye’nin ise 1. En uzun tüneli olacak Zigana Tüneli için, şimdiye kadar her iki taraftan çift tüpte toplamda 17 bin 938 metrelik kazı çalışması yapıldı.

Bin 700 metre uzunluğundaki 1. Zigana Tünelinin temeli ilk olarak 42 yıl önce atılmış ve proje 14 yılda tamamlanmıştı. 29 kilometre olarak planlanan 2. Zigana Tüneli’nin tünel kazı çalışmaları ise, Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başar köyünden başlamıştı. Gümüşhane bölümündeki çalışmalar ise, Torul ilçesine bağlı Köstereli mevkisinde devam ediyor.
12 metre genişliğindeki mevcut devlet yolu, hem sosyal hem de kültürel açıdan büyük öneme sahip. Mevcut yol, bölünmüş yol standartlarına çıkartılarak, 2x2 şeritli yola dönüşmesi ve şu anda var olan tünele göre, ortalama 560 metre daha düşük kottan geçerek yolun yaklaşık 8 km kısaltılması planlanıyor.

SÜRÜCÜLER İÇİN KORKULU RÜYA

Keskin viraj ve rampalarla özellikle kış aylarında kar yağışı ile daha da tehlikeli hale gelen kara yolu, sürücüler için korkulu rüya halindeydi. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bu tehlikeler bertaraf edilmiş olacak. Yeni Zigana Tüneli, Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunuyor. Tamamlanan tünel uzunluğu ile, bu zamana kadar Türkiye’nin en uzun kara yolu tüneli özelliğini elinde bulunduran Ovit Tüneli’nin elinden bu unvanı almış olacak.
Ağustos 2016’da Trabzon yönünde, Nisan 2016’da ise, Gümüşhane yönünde çalışmaların başladığı Yeni Zigana Tüneli tamamlandığı zaman 90 kilometre olan güzergah, 11 kilometre kısalacak ve mesafe 79 kilometreye düşecek. Aynı zamanda 1,5 saatte kat edilen yolun süresi 45 dakikaya düşecek. karayolu ulaşımının daha hızlı ve güvenilir yapılmasına büyük katkı sağlaması beklenen proje ile, sürücüler daha güvenli, ekonomik ve konforlu bir yolculuk yapacaklar.

TÜRKİYE’DE İLK DEFA YENİ BİR TEKNİK KULLANILACAK

Zigana Tüneli’nin havalandırma sistemi de, yine Türkiye’de bir ilk olacak. Yeni tekniklerin kullanılacağı sistem ile sürücüler için konforlu ve güvenli bir yol olması planlanıyor.
Klima gibi çalışacak olan sistemde, yağmur ve rüzgardan etkilenmemesi için dikey olarak yüzeye çıkartılacak. Böylelikle yağmur ve karın şaftın içine girmesi engellenmiş olacak.

Editör: Haber Merkezi