Emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatiflerinin ortaya konulmasını kapsayan tamamlayıcı emeklilik sistemine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre 2022’de geçilecek. Tamamlayıcı emeklilik sitemi ile birlikte aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesi de sağlanacak…

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NEDİR?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak biliniyor.

Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi uygulama örnekleri doğrultusunda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Buna göre, gelecek süreçte gerekli mevzuat düzenlemelerine yol göstermek üzere meslek esaslı tamamlayıcı emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatifleri ortaya konulacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI

50 yaş üzerinde olanların ve 25 yaş altı gençlerin kolay şekilde istihdam edilmelerini sağlayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,  aynı zamanda çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlattıklarını ifade etti. Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre, tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesi de sağlanacak. Çalışanlar emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devletin elini taşın altına koyacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede oluşacak fon ile Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedeflediklerinin latını çizdi.

Erdoğan, küçük işletmelere, esnafa, yatırımcılara üretim ve istihdam için uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynak sağlayacakları bir sistem kuracaklarını söyledi.

NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin İstihdam Kalkanı'nı hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022'de yürürlüğe sokacaklarını ifade etti.  

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NASIL OLACAK?

- Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES'e dahil edilecek.

- 2017'de başlayan otomatik bireysel emeklilik sistemi, TES haline gelecek.

- İşverenin mevcut yükünü arttırmayacak bir katkı formülü kurgulanacak. İşsizlik fonundan katkı yapılması da masadaki seçeneklerden biri.

- Hem çalışanın maaşından kesinti olacak hem işveren hem de devlet katkı sağlayacak.

- Her çalışanın bir TES hesabı olacak ve tüm kesintiler bu hesapta birikecek.

- TES için az maaş alandan az, maaşı yüksek olandan daha yüksek kesinti yapılacak.

- Tıpkı kıdem de olduğu gibi çalışan istediği zaman TES'ten çıkamayacak. Kademeli çıkış hakkı tanınabilir. Çalışan, emekliliği geldiğinde sistemden çıkabilecek.

TES KİMLERİ KAPSAYACAK?

Sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), yeni işe girip, emekliliği uzun olanları kapsarken, emekliliğine az kalan çalışanlar ve yaş sınırının üzerinde olanlar TES'e dahil edilmeyecek.

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi