Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan: "Kaleyi geçen yıl 378 bin kişi ziyaret etmişti, bu yıl 1 milyona yakın ziyaretçi bekliyoruz. Her yıl artan sayıyla burası dünyanın önemli çekim merkezlerinden birisi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki tarihi Zerzevan Kalesi'ndeki arkeolojik kazı çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Safir Tuz firması arasında sponsorluk protokolü imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, tarihi kalede düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ülkenin oldukça önemli kültürel hazineleri arasında bulunan kaledeki kültürel mirası hayata kazandırmak amacıyla çalışma içerisinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Ülkenin sahip olduğu kültürel mirası ve değerleri gelecek kUşaklara iletmek ve dünyaya tanıtmak için çok yoğun çalışma yürüttüklerini ifade eden Alpaslan, kaledeki kazıların bilimsel ölçütlere makul, hızlı, etkin ve verimli bir biçimde yapılmasını sağlamak için çalışma yürüttüklerini aktardı.

"Bakanlık olarak Zerzevan Kalesi'ndeki kazıların 12 ay boyunca sürmesi için 20 kazı arasına dahil ettik. Gerek personel, gerekse finansman anlamında imkânlarımızı devreye aldık." ifadesini kullanan Alpaslan, şu şekilde konuştu:

"Kaleyi geçen yıl 378 bin kişi ziyaret etti, bu yıl 1 milyona yakın ziyaretçi bekliyoruz. Her yıl artan sayıyla burası dünyanın önemli çekim merkezlerinden birisi olacak. Bölgemiz oldukça önemli kültürel değerlere sahip. İnsanlar uzun süreli olarak kaleyi, surları ve diğer bütün kültürel değerlerimizle bölgeyi ziyaret ederek, insanlık tarihini görmüş olacak. Safir Tuz'un sponsorluk çalışmasının arkeolojik alanlarda, kültürel dşayetlerimizin korunması ve hayata kazandırılması konusu ile ilgili diğer kurumlara örnek olmasını istiyorum."

- " Kaledeki kazılara destek için vakıf kurmayı planlıyorum"

Safir Tuz Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özpınar ise firma olarak kaledeki kazılara 20 yıl boyunca ana sponsor olduklarını ifade etti.

Kaledeki tarihi zenginliğin turizm sektörüne büyük katkı sunacağına işaret eden Özpınar, "Önümüzdeki yıllar boyunca kazılara hem nakdi hem de ayni desteğimiz olacak. Kaledeki kazılara destek için vakıf kurmayı planlıyorum. Bu sadece benim sorumluluğum değil, ailemin ve şirketimin sorumluluğundadır." ifadesini kullandı.

Konuşmaların sonrasında Alparslan ve Özpınar sponsorluk protokolünü imzaladı.

Törene, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Veysel Bektaş, Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar ile Çınar Kaymakamı Selami Kaya da katıldı.

Zerzevan Kalesi nerededir?

Tarihi Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alır. Kalede kazılar ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile 2014 yılında başlamıştır.

Editör: Haber Merkezi