Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı, kurum ve kuruluşlar önlem almaya başladı. Altyapısı uygun olanlar çevrimiçi (online) işlem yapıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da çiftçilerine çevrimiçi(online) işlem yapmaları için e-çiftçi portalını hayata geçirdi.

Bakanlık, üreticilerin https://eciftci. tarbil.gov.tr adresinden mobil uygulamayı indirerek ya da e-devlet şifresiyle giriş yaparak üreticilerin il ve ilçe müdürlüklerine gitmeden çevrimiçi(online) işlem yapmalarını öneriyor.

Bakanlığın e-çiftçi portalı sisteme kayıtlı 2 milyon 132 bin 698 işletme, 33 milyon tarım parseli, 80 milyon 101 bin 846 baş (büyükbaş ve küçükbaş) hayvan varlığı ve ürün çeşitliliğine hitap etmesiyle tarım sektöründe en kapsamlı tarım bilişim altyapılarından biri olma özelliğini taşıyor.

Çiftçiler bu portal üzerinden e-çiftçi sistemine giriş yaparak işletmesinde kayıtlı tarım arazilerinin ada-parsel bilgilerine, bu parseller üzerinde kayıtlı ürün detaylarına, kulak küpesi ile kayıtlı hayvanların yaş, ırk, cinsiyet bilgilerine ulaşabiliyorlar. Ayrıca bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerine yönelik birçok destekleme ön başvurusunu bu portal üzerinden yapabiliyor. Bu sistem sayesinde tüm tarımsal faaliyetler raporlanarak, geçmiş sezonlar karşılaştırılabiliyor ve bu işlemlere çiftçiler tek yerden ulaşabiliyor.

Bu portal sadece tarımsal işlemleri değil, üreticilerin uygulamadaki sorunlarını il ve ilçe müdürlüklerine gitmeden yetkililere iletebiliyor.

Baktığımızda sadece bir portaldan ibaret gibi görünüyor ama işlevsel derinliğine indiğimizde çok şeyi anlatıyor. E-çiftçi portalının hayata geçirilmesinde emeği geçen Tarım Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne ve katkı sağlayanlara teşekkürler.

Öncelikli olarak ülkemiz tarımına bakış açımızı değiştirmeliyiz. Bu değişimi yapabilirsek; tarımdaki yapısal, sosyolojik, ekonomik, kültürel ve örgütsel sorunların üstesinden gelebiliriz. Bunları yaparken de ilkeli durmak zorundayız. Bizim adamamız, bizim tarafımız, bizden olan yaptı gibi suistimal alanı asla oluşturmamamız lazım.

Kim yaparsa yapsın, yanlışa yanlış diyebilme kabiliyetini göstermemiz lazım! Yanlışa yanlış diyebilelim ki, yanlış düzeltilebilsin!

Hayata geçirilen bu portal çok güzel fakat eğitim seviyesi oldukça düşük olan çiftçilerimiz, bu portalı verimli bir şekilde kullanabilecek mi?

Tarımın temel sorunlarından birinin de “eğitim sorunu” olduğunu görmemiz ve önemsememiz gerekmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki formları doldurmada sıkıntı yaşayan çiftçiler, ümit ederim ki bu portaldan faydalanabilirler.

TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNİN STOKLANMASI

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklama, temel gıda ürünlerinin üretim, stok ve tedarik zincirinde şu an için bir sıkıntı bulunmadığı yönünde. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) stoklarında besici, yetiştirici, sanayici ve tüketicinin ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda ürün olduğu ve önümüzdeki dönemde de herhangi bir olumsuz durumun beklenilmeyeceği de belirtiliyor.

Diğer taraftan, insanlardaki koronavirüs endişesini fırsata çevirerek temel gıda ürünlerini ve diğer almamız gereken zorunlu ürünleri fahiş fiyata satmaya çalışan bazı fırsatçılara Bakanlık göz açtırmamalıdır.

KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNDE TARIM BAKANLIĞININ ÖNEMİ

Bu salgında Sağlık Bakanlığımız kadar Tarım Bakanlığı da önemli bir işleve sahiptir. Kısa vadede gıda sektöründe arz sıkıntısı yaşamamamız için geleceğe yönelik tedbirler alınması gerekir.

Sağlık Bakanlığıyla ortak hareketle bu salgını üreticiden uzak tutacak yol haritası çıkarılmalıdır. Ticaret, Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile bir araya gelerek bu salgının başında çiftçiyi koruma altına alarak, üretimin nasıl sürdürüleceği konusunda bir planlama yapılmalıdır.

Hiç telaşa gerek yok. Ülkemizin tarımsal üretim potansiyeli 84 milyondan daha fazlasını doyuracak kapasitededir. Yeter ki tarımsal faaliyetin yapım aşamaları aksamasın. Tarımsal faaliyetlerin yapılabilmesi ve gıda güvenliği için üreticilerimizin sağlığı önemlidir.

Sağlıcakla kalın.