TARIMA BAKMAK TEKNOLOJİYİ GÖRMEK!

Ülke olarak tarım politikalarından ve konularından habersiz olan bir muhalefete sahibiz, maalesef. AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta’nın TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “AK Parti’den önce Türkiye’de traktör yoktu” söyleminden sonra: Dünyadaki ilk elektrikli traktörün mucidi Boğaziçi Mezunu Türk Milliyetçisi Mühendis Sayın Önder YOL ve fakir ama gururlu elektrikli traktörü akıllara getirdi.

Bizim muhalefet, oturup gazete küpürlerinin başlıklarından tarımsal haberleri çıkarmış sanki.  Elektrikli traktör gazetelerde pek boy göstermediği için görememişler. Dolaysıyla yüksek teknoloji denildiğinde elektrikli traktör akıllara gelmemiştir diye düşünüyorum.  

Türkiye'de ilk traktör Adana Belediyesi tarafından 1907’de İngiltere’den satın alındı. Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) verilerine göre, 1914 yılında Türkiye'de sadece 4 traktör vardı ve üçü Adana’daydı.

130 yıl önce hayvan gücünün yerini alan traktörün ülkemizdeki serüveni de dikkat çekici… Türkiye’de ilk traktör 1954’te üretildi. İlk milli traktör ise 1963’te geliştirildi, ancak o da ilk milli otomobil Devrim’in kaderini yaşadı.

Dolaysıyla Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta’nın TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde standart özelliklere sahip traktörlerden bahsetmemektedir.

Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta Hanımefendi:

Tip Onay Belgesi’nin alınmış,

39 adet testten başarı ile geçmiş,

TAMTEST tarafından 31.01.2023 tarihinde tamamlanarak deney raporu almış, testlerden başarı ile geçmiş,

AGROLİA markası 8134 modeli ile 4 WD, 40 km/h elektrikli tipten bahsetmektedir.

Dünyada elektrikli traktör yazılımına sahip, bu beygir gücünde testleme çalışmalarını başarı ile tamamlayan, seri üretime hazır prototipi yapan tek ülke Türkiye’nin markası AGROLİA markası 8134 modeli ile 4 WD bahsetmektedir.

Tip Onay Belgesi, Avrupa sertifikasyonu demektirElektrikli traktör için bu belge alınmıştır. Bunu dünyada alan tek şirket ZY Elektrikli Traktör: Önder Yol ve Ziraat Girişim Sermayesi ortaklığında kurulan yüzde yüz yerli sermayeli bir Türk şirketinden bahsetmektedir.

Prototipin üzerinde bulunan tüm özel yazlımlar yerli mühendisler tarafından yapılmış, Dünya da tek!  “Yüzde 100 yerli ve millidir.”

Sevgili tarım dostu ve çiftçi-üretici okurlarım: Ankara Milletvekili Sayın Leyla Şahin Usta Hanımefendi; Ülkemiz tarımına bakmış, tarımda teknolojiyi görmüş ve “AGROLİA markası 8134 modeli ile 4 WD” Elektrikli traktörden bahsetmiştir.

 

MUHALAFET ELEKTRİK ALAMIYOR!

Söz konusu elektrikli traktör seri üretimi beklerken elektrikli traktörün fiyasko ile sonuçlandığını muhalefet gündeminde her zaman tutmuştur. Elektrikli traktör “Ana muhalefet” tarafından görülmezden gelinebilir, yok sayılabilir, inkâr edilebilir, elektrikli traktör seri üretimi bekliyor dediğim için hatta çok sert eleştirilerle karşı karşıya da kalabilirim… Başta muhalefet olmak üzere elektrikli traktörün varlığına inanmayanlar: Siz, “Dünya tepsi gibi düzdür” deseniz de dünya yuvarlaktır ve dönmeye devam ediyor. Dünya dönmeye devam ederken de Kocaeli ili Gebze ilçesinde Dilovası’nda fabrika 9.000 m2’lik fabrika kurulmuştur. “Yüzde 100 yerli ve milli bir teknoloji” seri üretim bandının kurulmasını beklemektedir.

Bu ülkede hak ve adalet nasıl tesis edilecektir? Bunun cevabı çok basittir. LİYAKAT, LİYAKAT ve yine LİYAKAT…

Liyakatsizlik sebep; hırsızlık, yolsuzluk, yoksulluk, haksızlık, ahlaksızlık, komisyonculuk, adam kayırma, rüşvet… Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığı sonuçtur.

Son söz: Atatürkçü Türk milliyetçileri olarak yaşanan sorunların farkındayız! Geçmişte olduğu gibi her zaman; siyaha “siyah”, beyaza “beyaz” demek/diyebilmek gayreti içinde her zaman olacağız. Yani doğruya “doğru” diyeceğiz, yanlışa “yanlış” diyeceğiz, bu düsturumuzda unutulmamalıdır.

Dolaysıyla Türkler, Adolf Hitler'in bile korkulu rüyası olmuştur. “Neden yeryüzünden Türk ırkını yok etmiyorsunuz” sorusu sorulduğunda, “Böyle bir girişim yapılırsa, evrende tek bir Türk bile kalmamalı, yoksa o kalan tek Türk yine çoğalır ve dünyayı yok eder” cevabını vermiştir.

Büyüklerimiz nasıl milletvekili olurum, hangi partide aktif görev alabilirim, hangi bakanlıkta iyi konumlara gelebilirim, hükûmete yakın durarak nasıl akçeli işler yaparım hesabını yapar hâlde; gençlik ise “yediği yarım ekmek arası dönerin son lokmasıyla içtiği ayranın son fırtını her seferinde nasıl denk getiririm telaşı içinde!”

Sağlıcakla kalın.