Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren kurumların, iyi niyet çerçevesi içinde yaptıkları çalışmaların takdir edilmesinin önemini yazmaya bu haftada devam edeceğim.

Tarımsal üretim ve çeşitlilikte güzel işler çıkaran, önemli projelere ev sahipliği yapan, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Eskişehir-Sarıcakaya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün projeleri ile birlikte tarımsal potansiyeli hakkında bilgileri paylaşırken Kaymakam’ın bir ilçeyi tarımsal faaliyetlerde nerelere ve nasıl taşıyabileceğinden bahsedeceğim.

Ordu ili denildiğinde ilk akla gelen fındık, sonra baldır. Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü denildiğinde ise akla Kemal Yılmaz gelir. Tarım meslek lisesi kökenli olup, teknisyenlikten, ilçe ve il tarımlarda başarılı görevler yürütüp, bugünlerde projeleri, mütevazı ve çalışkan yönetici kimliğiyle Yılmaz, isminden sıkça söz ettirmektedir.

Ordu ilinin tarım arazilerinin %87’sinde üretimi gerçekleştirilen ana ürün fındıktır. Dolayısıyla yapılan çalışmaların ve projelerin büyük çoğunluğu fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak üzerinedir. Yapılan projeler çerçevesinde 2 binin üzerinde bakım ve budama elemanı yetiştiren bu projelerle Bakanlık tarafından ödüle layık görülen, fındıkta organik ve iyi tarım uygulamaları projesi kapsamında 3 bin 788 üreticiye ulaşan, fındık verim ortalamasını 80 kg’a çıkaran, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüdür.

İlde ürün çeşitliliğinin arttırılması ve çiftçi gelirlerinin yükseltilmesi noktasında kivi, çilek, ceviz, örtü altı sebze yetiştiriciliği ve solucan gübresi üretimi konularında önemli projeler hayata geçirilmiş ve “Ordu kivisi”, Coğrafi İşaret Menşei Belgesi ile tescillendirilmiştir. Çilek üretiminde 43 ton, 250 dekar kapama ceviz bahçesi, 29 adet mantar tesisi, 26 adet solucan gübresi tesisi kurulmasına yardımcı olan, örtü altı üretim alanını 266 dekara çıkaran, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüdür.

Proje destekleri ile meyve-sebze işleme ve kurutma tesisleri kurarak Bakanlık tarafından ödüle layık görülen bal üretiminde 1. sırada olan ilin, bu unvanını korurken diğer taraftan da uygulanan projelerle arı ürünlerini çeşitlendirmesini sağlayan, 8 adet süt toplama merkezinin kurulmasını gerçekleştiren, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yönetici ve personeline teşekkür edelim, emeğinize sağlık.

Eskişehir’in bir ilçesi olan Sarıcakaya, farklı coğrafi bölgelerin geçiş sahasında kendine özgü bir iklim özelliğine sahiptir. Nüfusun yaklaşık %80’i tarım sektöründe çalışır. İlçede kuşkonmaz, domates, brokoli, zeytin, roka, marul ve nektarin üretim alanı olarak öne çıkmaktadır. Özellikle ülkemizde üretilen kuşkonmazın %90’ı Sarıcakaya’da yetiştiriliyor. 300 dekarlık kuşkonmaz, 500 dekarlık nektarin ve 2000 dekarın üzerinde olan domates ilçenin öne çıkan ürünleridir.

İlçe tarım müdürlükleri, sistem içinde il müdürlüklerine bağlı bir birim gibi görünse de uygulamada ilçe müdürlükleri kaymakamlık emrinde görev yapan kurumlardır. Tam da bu noktada ilçede farkındalık oluşturacak ve tarımsal ürünlerin katma değer kazanmasına yardımcı olacak, ilçenin lokomotif gücü, yöneten, yönlendiren, takip eden ve denetleyen, tarımda önemli projelere ev sahipliği yapılmasının mimarı, çiftçi dostu, mütevazı kişilik Kaymakam Murat Demirbilek’e teşekkür edelim, Evren ilçesinde de başarılı tarım hikâyeleri yazmasını temenni edelim.

Yılda yaklaşık 360 üreticiye uygulamalı eğitim verilmesi amacıyla “Kadın Çiftçi Eğitim Merkezi” projesini yapan, tarımsal üretimde ders niteliğinde başarı hikâyeleri olan rol model üreticilerin buluştuğu, hayat hikâyelerinin anlatıldığı “Kariyer Günleri” düzenleyen, zeytin üretim miktarının arttırılması, üreticilerin refah seviyelerini yükseltilmesi amacıyla “Zeytin Eylem Planı” hazırlayan, üreticilerin katma değeri yüksek olan kuşkonmaz bitkisinden daha fazla faydalanması için “Kuşkonmaz Üretimini Geliştirme Projesi” yapan, tarım 4.0’ın temellerinin atılması ve “Küçük Eller, Büyük Beyinler” sloganıyla yerli imkânlarla milli tarımın çakıl taşlarının döşenmesini sağlayan, tarımda mekanizasyon, kodlama, yapay zekâ ve tasarım yapmalarını sağlayacak “Robot Kahve Projesi” ni hayata geçiren Kaymakamlık ailesi ve Sarıcakaya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerine teşekkür edelim.

Bir ilçenin gelişmesinde kaymakamın güzel işler çıkararak başarılı olmasında, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin önemli ve kıymetli kurumlar olduğunu unutmayalım.