700 binden fazla işçinin 2020-2021 döneminde maaşlarına yapılacak zam oranını belirleneceği TİS görüşmeleri başlıyor. Taşerondan kadroya geçenlere ne kadar zam yapılacak? merak ediliyor. Karşılıklı görüşmelerin ardından zam oranları belli olacak. Taşerona yüzdelik dilim, seyyanen zam hakkında son dakika haberleri oldukça merak ediliyor. 

TAŞERONDAN KADROYA GEÇENLERE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Taşerondan kadroya geçenlere ne kadar zam yapılacağı binlerce işçiyi kapsayan zam pazarlıklarının ardından belli olacak. Geçtiğimiz gün Türk İş ve Hak ortak taleplerini belirledi, şimdi gözler taleplerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulmasının ardından yaşanacak gelişmelere çevrildi.

Taşerondan kadroya geçenlere ne kadar zam yapılacak

Geçtiğimiz dönem sözleşme döneminde gerçekleştirilen görüşmeler 200 bin civarında işçiyi kapsarken, bu dönem taşerondan kadroya geçen işçilerle birlikte bu sayı 700 bin işçiyi aştı.
Bu nedenle de çok sayıda üyeyi temsil etmek durumunda kalan Türk-İş ve Hak-İş beraber hareket etme kararı aldı. Hazırlanan komisyonlar ile üye sendikaların görüş ve taleplerini derleyen konfederasyonlar, mali ve sosyal hakların bulunduğu talepleri de ortaya çıkarmış oldu.

Sendikaların talepleri bakanlığa sunmasının ardından başlayacak müzakere ve pazarlık sürecinin temmuz ayında sonuca bağlanması bekleniyor.

İLAVE TEDİYE NEDİR?

6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alınmıştır. İlave tediye kanunla güvence altına alınmış bir haktır ve bütün kamu işçileri bu haktan yararlanmaktadır.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde kadroya geçen işçilere, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaksızın devlet tüzel kişiliği içerisinde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine ait olan bir kurumlarda kadroya geçen işçilere yılda 52 günlük tediye ödenmesi gerekmektedir.

KİMLER TEDİYE ÖDEMESİ ALABİLİR?

52 günlük ikramiye ödemeleri her işçiye verilmiyor. 6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanunun içinde olan aşağıdaki kapsama giren kurumlardaki kadrolu kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılır:

* Sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar,

* Kamu iktisadi teşekkülleri,

* Genel ve katma bütçeli kurumlar,

* Özel bütçeli idareler,

* Belediye ve özel idareler "hizmet akdi" ile çalışan işçiler.

DİĞER TALEPLER

Sözleşme pazarlıkları içinde işçilerin ücretlerine yapılacak zamlarla birlikte diğer talepler de oldukça önemli konular. Bu kapsamda özellikle taşerondan kadroya geçenlere tayin ve becayiş hakkı verilmesi ve bu işçileri zorunlu emeklilik uygulamasının sona ermesi taleplerinin üzerinde duruluyor.

Diğer yandan sağlık kurumlarında çalışan işçilere ek ödeme yapılması talebi de diğer taleplerle birlikte listelenmiş vaziyette.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren sürecin başlaması için, taleplerin kısa zaman içinde bakanlığa sunulması bekleniyor.

Diğer yandan bu sözleşmelerin sonucunda ortaya çıkacak tablo, kamu kurumlarında görev yapan 3,5 milyon memur ve sayıları 5,5 milyonu bulan memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranları üzerinde etkili olması tahmin ediliyor.

Editör: Haber Merkezi