KADİR YILDIZ / TÜRKGÜN

TÜRKİYE, son günlerde arka arkaya gelen siyanürle intihar vakalarıyla çalkalandı. Bir hafta içinde 3 ailenin siyanür kullanarak intihar etmesi üzerine Sağlık Bakanlığı olaylarla ilgili inceleme başlattı. Öldürücü etkisiyle bilinen siyanüre ulaşımın kolay olması kamuoyunda sıkça tartışmalara neden oldu. MHP 4 ay önce siyanür gibi çok tehlikeli kimyasal maddelerin satışına sıkı denetim getiren bir kanun teklifi hazırladı ve TBMM Başkanlığına sundu. Son yaşanan olaylar, şu ana kadar gündeme alınmayan kanun teklifinin ivedilikle ele alınıp kanunlaştırılması gerektiğini gösterdi. Türkiye’yi siyanür dehşeti ile tanıştıran ilk olay, 5 Kasım 2019 tarihinde İstanbul Fatih’te meydana geldi.

ZORUNLU HALE GELDİ

Dört kardeş siyanür kullanarak intihar etti. Bir diğer siyanür vakası da 8 Kasım’da Antalya’dan geldi. İkisi 5 ve 9 yaşlarında çocuk olmak üzere 4 kişilik aile siyanür kullanarak intihar etti. Üçüncü siyanür vakası da İstanbul Bakırköy’den geldi. 15 Kasım’da 1’i çocuk üç kişinin siyanür kullanarak intihar ettiği tespit edildi. Son günlerdeki intihar olaylarında çeşitli bulguları tespit edilen siyanürün hukuka uygun olmamasına rağmen çeşitli platform ve internet ortamlarında satışının yapılması yasal düzenlemeleri gündeme getirdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu ile MHP Konya Milletvekili Esin Kara’nın 26 Haziran’da TBMM’ye sunduğu kanun teklifiyle siyanür başta olmak üzere çevre ve insan sağlığına zarar veren her türlü kimyasal maddenin internet satışının yasaklanması istendi. Kanun teklifinin gerekçesinde, “Kimyasal maddeler sağlığımızı tehdit etmektedir. İnsan ve çevre sağlığını tehdit eden kimyasal maddeler serbest piyasadan ve internet ortamından rahatça satın alınabilmektedir” diye uyarıda bulunulmuştu.

TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ UYARDI

İNTİHAR haberlerinin üst üste gelmesi üzerine Türkiye Psikiyatri Derneği bir uyarı yaptı. Derneğin internet sitesinde yer alan uyarıda “Son günlerde yazılı, görsel ve sosyal medyada intihar haberlerinin sıklıkla yer almaya başladığı görülmektedir. Medyanın bu haberleri detaylı olarak ilettiği ve hatta görsel materyalleri sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Medyada intihar vakalarının tüm detaylarıyla, dramatize edilerek, görsel öğeler eşliğinde sunulması, intihara eğilimli insan üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir.” denildi. Medya’da yer alan siyanürle intihar vakalarının yer alması olumsuz yönde özendirici etki yapabileceği konusunda her kesimin özen göstermesi zorunlu bir hal aldı.

 

Editör: Haber Merkezi