10 başlıkta 55 maddeden oluşan Tekalif-i Milliye emirleri, Sakarya Meydan Muharebesi öncesinde yayınlamış ve halk tarafından büyük ilgi görmüştür. Peki, Tekalifi Milliye nedir? Tekalif-i Milliye Emirleri nelerdir, ne zaman çıkarılmıştır? Haberimizde, tarihte önemli bir yer eden bu önemli olayın detaylarını bulabilirsiniz…

TEKALİFİ MİLLİYE NEDİR?

Kelime anlamı olarak Millî Yükümlülükler ya da Ulusal Vergiler anlamına Tekâlif-i Milliye, Kurtuluş Savaşı'nın kırılma noktalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi’nden önce ordunun her türlü ihtiyacını karşılamak ve Sakarya Savaşı'na hazır olmak için, kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanan Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın yayınladığı "Ulusal Yükümlülük" emirleridir.

TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ NELERDİR, NE ZAMAN ÇIKARILMIŞTIR?

Tekalif-i Milliye Emirleri, 7 Ağustos 1921tarihinde yayınlanmıştır ve toplamı on başlık ve 55 maddeden oluşur.

1-) Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.

2-) Her aile bir askeri giydirecek.

3-) Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.

4-) Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40’ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

5-) Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40’ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

6-) Her türlü makineli aracın %40’ına el konacak.

7-) Sahipsiz bütün mallara el konacak.

8-) Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20’sine el konacak.

9-) Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km’lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.

10-) Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.

“Tekâlif-i Milliye Emirleri” çok kapsamlı olup bir taraftan aynı vergi mahiyetindeki uygulamayı içermekte, diğer taraftan da hizmet vergisi mahiyetindeki uygulamayı öngörmektedir.

Her ilçede kaymakamın başkanlığında malmüdürü ve ilçenin en büyük askeri amiri ile idare meclisi, belediye ve ticaret odalarının seçtikleri üyelerden oluşan Tekâlif-i Milliye Komisyonları (Milli Yükümlülükler Komisyonları) Kurulacaktır. Bu komisyonlara o yörenin Müdafaa-i Hukuk Dernekleri merkez kurulundan iki üye ile köylerde imamlar ve muhtarlar tabii üye olarak katılacaklardır.

Tekâlif-i Milliye Komisyonları derhal toplantılara başlayacak ve hiçbir komisyon üyesine hizmetleri karşılığı ücret ödenmeyecektir. Ayrıca her komisyon iki ay süre ile askeri hizmetleri ertelenmek üzere altı memur çalıştıracaktır.

 

 

Editör: Haber Merkezi