Dün akşam (12 Kasım Cuma) ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster yarışması yine izleyenleri ekran başına kilitlemeyi başardı. Yeni sezonda ünlü oyuncu Kenan İmirzalıoğlu'nun sunumuyla ekrana gelen yarışmada, "Hangisi 'tekfur' kelimesinin kökeninin anlamıdır?" sorusu soruldu. Soruyu gören pek çok seyirci 'tekfur ne demek? Tekfur kelimesinin kökeninin anlamı nedir?' sorularına cevap aramaya başladı.

KİM MİLYONER OLMAK İSTER 100 BİN LİRALIK SORUSU

Hangisi "tekfur" kelimesinin kökeninin anlamıdır?

A - İnkar eden

B - Taç sahibi

C - Yalnız yaşayan

D - Kürkü olan

Doğru cevap: B - Taç sahibi

TEKFUR NE DEMEK? 

Tekfur, Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yöneticilerle Anadolu ve Rumeli'deki Hristiyan beylerine verilen genel ad.

Tekfur Ermeniceden alıntı bir sözcük olup Osmanlı Türkçesinde Hristiyan hükümdarlara verilen bir sandır. Aslı Takavor, anlamı ise "taç taşıyan"dır. Bizans İmparatorluğu'nda merkez dışındaki şehirlerin müstakil valilerine Tekfur denirdi. Bunların idari ve askeri vazifeleri vardı. Türkiye Selçukluları ve Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarında Tekfurlarla çok sıkı münasebet kuruldu. Tekfurlar Türk akınlarından korunup, istiklallerini muhafaza etmek için Türklere çok miktarda vergi verirlerdi.

Tekfurların bazıları durumlarını muhafaza edebilmek için Türk kumandan ve beyleriyle akraba olma yollarına başvururlardı. Bu sebepten ekserisi kızlarını Türk kumandan veya oğullarına gelin verirlerdi. Bu tekfurların içinden Müslüman olanlar da oldu. Bunlardan Harmankaya Tekfuru Köse Mihal en meşhurudur. Osmanlı Devletine ve İslamiyete hizmetlerde bulundu.

tekfurKuruluş Osman dizisindeki  Harmankaya Tekfuru Mikhael Kosses (Köse Abdullah Mihal Gazi)...

Bizans İmparatorluğu yıkılınca tekfurluk da tamâmen tarihe karıştı.

Editör: Haber Merkezi