Ramazan'ın ilk orucu bugün tutuluyor. Tekne orucunu kimler tutar, nasıl tutulur? vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Çocuklarımızı oruca alıştırmak için kısa süreli oruçlar ile onları alıştırıyoruz. Peki Tekne orucu nedir? Tekne orucu nasıl tutulur?

TEKNE ORUCU NEDİR, SAAT KAÇA KADAR TUTULUR?

Tekne orucu, bir Anadolu geleneğidir. Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesine tekne orucu denir. Tekne orucunda çocuklar sahurdan kaba kuşluğa kadar veya öğleye kadar oruç tutarlar.

Arapçada "künyelemek", "kimliklenmek" anlamına gelen tenkiye zamanla tekne olmuştur.

Ramazan ayında eskiden mutfaklarda büyük ekmek tekneleri bulunurmuş, çocuklar ve yaşlılar oruç tutarlarken zorlandıkları durumda işte bu kocaman ekmek teknelerinin arkasına gizlenerek karınlarını doyurup, oruçlarına kaldıkları yerden devam ederler bunun adına da Tekne Orucu derler.

Oruç kavramını, 6 yaşına kadar olan çocuklara soyut kelimelerle değil somut kelimelerle anlatmak gerekir. "İnancım gereği tutuyorum, ibadettir ya da oruç tutmak farzdır" gibi açıklamaları 6 yaşından büyük çocuklar için yapmak daha anlamlıdır. 6 yaşa kadar ise daha çok "sağlığa, mutluluğa" vurgu yapılması çocukların daha iyi anlamasını sağlar. Önemli noktalardan biri de korkutucu ifadelerden uzak durulması gerektiğidir. İnançla, ibadetle ilgili her konu çocuğa sevgi ile anlatılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi