Teknofest festivallerinin ilk defa yurt dışındaki bir ayağı olarak yapılan Teknofest Azerbaycan’da, 3 boyutlu teknolojilerde imalat, robotik, çevre teknolojileri, insansız hava araçları, model uydu, insanlık yararına teknolojiler, tarım teknolojileri, planör uçak modelleme, e-spor gibi alanlarda yapılan yarışmalar ile yüzlerce gencin ilgisi çekildi.

İşgalden yeni kurtarılan Karabağ’ın ismiyle düzenlenen Smart Karabağ akıllı şehir teknolojileri yarışması da bu alandaki teknoloji projelerini çekti.

Bilim atölye çalışmaları ile küçük yaştaki çocukların bilime ısındırılması amaçlandı. Yurt dışında “maker” kavramı ile anılıp Türkçeye “dene yap” olarak çevrilen konsept dâhilinde, profesyonellik yolundaki bir amatörlükle, gençlerin üretmesi ve üretmeyi denemesi için bir ortam sağlanıyor.

İlki 2021’de İstanbul’da yapılan TakeOff Uluslararası Girişimci Zirvesi’nin ikincisinin de ekim ayında Azerbaycan’da yapılması planlanıyor. Bölgesel olarak düzenlenecek zirve ile bölgedeki girişimcilerin, danışmanlar, eğitmenler ve yatırımcılar ile buluşturulması hedefleniyor.

Şu ana kadar İstanbul, Ankara, Gaziantep gibi illerde farklı branşlarla düzenlenen festivalin bu yılki Türkiye ayağı 30 Ağustos 2022-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun’da düzenlenecek.

Gençlerin yüksek teknoloji üretimine giden yolda kulaklarına kar suyu kaçıracak çalışmalar silsilesi olan Teknofest’ler için fikir sahiplerine ve başta devlet kurumlarımız olmak üzere tüm destekleyici paydaşlara teşekkür etmek gerekir.

Teknofest ile eş zamanlı olarak teknoloji ile ilişkili bürokrasi muhatapları arasında toplantılar da düzenlendi. Ayrıca Bakü’de ortak bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi yani Teknokent kurulması ile ilgili de bir mutabakat zaptı imzalandı.

Konunun Azerbaycan’a uzanması ile görüldüğü üzere Türk Devletleri Teşkilatı atılımımız ve Türk dünyasının birliği Turan ülkümüzde “teknolojide birlik” için de bir araç oluşturulmuş oldu. Bu yoldaki çalışmalar için tebrik ediyor, çalışmaların hızlanarak artmasını diliyorum.