EMRE MÜFTÜOĞLU / TÜRKGÜN

YONGA üreticisi Intel Corp ve Qualcomm Inc, mobil araştırma firması InterDigital Wireless Inc ve Güney Koreli operatör LG Uplus, çalışanlarının Huawei’de çalışan kişilerle resmi olmayan konuşmalarını kısıtladı.

İŞTE HUAWEI’Yİ ‘KARA LİSTEYE ALAN ŞİRKETLER’

Microsoft
Microsoft Huawei’nin Windows dizüstü bilgisayarlarını kendi internet mağazalarından kaldırdı. Verge, Microsoft’un Huawei diz üstü bilgisayarlarından Windows lisansını kaldırıp kaldırmadığı ile ilgili bir açıklama yapmak yerine sessiz kalmayı tercih ettiğini yazdı.

Qualcomm
ABD basınında yer alan haberlere göre, Qualcomm da Huawei ile ilişkilerini askıya alma kararı aldı.

Intel
Yine ABD basınında yer alan haberlere göre, Intel de şirketle olan ilişkilerini dondurmuş durumda. Intel, sunucu ve dizüstü bilgisayarlar için Huawei’ye işlemci sağlıyordu.

Toshiba
Japonya merkezli Toshiba Cosporation, Huawei’ye yapılan yarı iletken sevkiyatlarını durdurduğunu açıkladı.

ARM
İngiltere merkezli çip üreticisi ARM ise Huawei ile çalışmama kararının nedenini ABD temelli bir teknolojiye dayanmak olarak lanse etti.

Lumentum
ABD merkezli telefon parçası tedarikçisi Lumentum, Trump’ın imzaladığı kararname sonrası HUawei’ye parça sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

Panasonic
Huawei’ye kısıtlama uygulayan bir başka şirket ise Japon Panasonic oldu. Şirket Huawei’ye satışı gerçekleştirilen bazı bileşenlerin tedariğini askıya alma kararı verdi.

FACEBOOK, yeni Huawei telefonlara daha önceki gibi önceden yüklenmiş olan Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamalarının yüklenmeyeceğini açıkladı. Karar zaten Huawei telefon ile uygulamaları kullanan kullanıcıları etkilemiyor. Yapılan açıklamaya göre, Huawei telefonu ile hali hazırda bu uygulamaları kullananlar, uygulamaları kullanıp güncelleme almaya devam edecek.

GOOGLE, bu haftanın başında Huawei’ye teknik desteği sonlandıracağını, Çin dışındaki Huawei telefonların gelecek Android sürümlerinden yararlanamayacağını duyurmuştu. Salı günü ise ABD Ticaret Bakanlığı, kara listedeki Huawei’ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 gün ertelediğini duyurmuştu. Ancak 90 gün sonra neler olacağını hâlâ kimse tam olarak kestiremiyor.

Huawei dünyaya meydan okuyor

ANDROID işletim sistemi yüklü ilk ekranı katlanabilen telefonlardan biri olan ve Samsung Galaxy Fold ile yarış halinde olan Huawei Mate X, henüz satışa sunulmamasına karşın adından söz ettiriyor. ABD ile yaşanan ticaret yasağı nedeniyle geleceğiyle ilgili belirsizliğini koruyan cihaz, bir yandan da performans testlerinde kayda değer başarılar gösteriyor. Çinli telefon operatörü olan China Unicom’da yapılan bir dizi test, Huawei Mate X’in 5G teknolojisindeki başarısını gözler önüne seriyor. Cihaz, test süresince 1 Gbps indirme hızına ulaşmayı başarırken, yükleme hızı da 100 Mbps’ye kadar çıktı. 5G teknolojisini destekleyen Qualcomm’un Snapdragon X50 işlemcilerini kullanan diğer 5G’li telefonların aksine Huawei Mate X, şirketin kendi işlemcisi olan Balong 5000 5G’den güç alıyor.

Dilleri tespit edip anlayabilen teknoloji

MITSUBISHI Electric, hangi dilin konuşulduğu belirtilmeden yüksek isabetle çok dilde konuşma tanıma özelliğini taşıyan bir teknoloji geliştirdi. Mükemmel Konuşma Tanıma adı verilen yeni teknoloji, Mitsubishi Electric’in tescilli Maisart kompakt yapay zeka (AI) teknolojisi yardımıyla konuşulan dilleri eşzamanlı olarak tespit edebiliyor ve anlayabiliyor. 5 DILDE % 90 VE 10 DILDE % 80 BAŞARI Mükemmel Konuşma Tanıma Teknolojisi’nde, Mitsubishi Electric’in esneklik ve kesinlik sağlayan tescilli derin öğrenme metodu kullanılıyor. Tamamı düşük gürültülü ortamlarda olmak üzere 5 ve 10 dili içerecek şekilde yapılan testlerde, sistem hangi dilin konuşulduğu belirtilmeden sırasıyla yüzde 90’ın ve yüzde 80’in üzerinde başarı sağladı. Bu teknoloji eşzamanlı olarak aynı veya farklı dilleri konuşan birden fazla insanı da anlayabiliyor.

Sony’den 6 kamera atağı

AKILLI telefon dünyasında birkaç adım geride kalan Sony, altı tane arka kamera sensörüyle birlikte gelen yeni bir Xperia akıllı telefon geliştiriyor. Özellikleri belli olmayan cihazın ön tarafta da iyi bir kamera deneyimi sunması bekleniyor. Sony altılı arka kamera kurulumuyla ilgili kesin ayrıntılar şu anda gizemli kalırken, cihazın ayrı bir süper geniş açılı alternatif eşliğinde bir telefoto kamera sensörü barındıracağı düşünülüyor.

20 $’lık telefonlar geliyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) dijital teknolojinin dünyanın internet erişiminde sıkıntı yaşayan diğer yarısına da ulaştırılması çağrısının ardından Google, çıkarmayı planladığı 20 dolarlık yeni telefonları ile bu projeye katkı sunmayı hedefliyor.

 

Editör: Haber Merkezi