Nakit ihtiyaçlarını karşılamak için GSM operatörlerinden taksitle cep telefonu alan ve ambalajlarını bile açmadan daha ucuz fiyata satanlar için, bunu engelleyici bir uygulama getirildi. Artık, borcu bitmeyen cep telefonları ikinci bir kişiye satılamayacak. Bu kurala uyulmadığı takdirde telefonlar kısa sürede kullanıma kapatılacak.

Halk arasında “bozdurma” olarak bilinen bu telefon satışlarının yasaklanmasına rağmen, piyasada hala bu tarz satışların devam ettiği biliniyordu. Kimi vatandaşlar, taksitle aldığı yüksek fiyatlı cep telefonunu, ederinden daha az bir fiyata nakit olarak satarak nakit ihtiyacını karşılıyor. Ancak, hala bu yönteme devam edenler için kötü bir haber geldi. Bu tarz telefonların kısa sürede kullanıma kapatılması için bir uygulama geliştiriliyor. Henüz hazır olmayan sistem, yakın zamanda kullanıma geçecek. “Bozdurulan” telefonların e-devlet üzerinden tespit edileceği bir sistemin oluşturulması beklenirken, bu sayede piyasada meydana gelen dolandırıcılığın önlenmesi hedefleniyor.

Borcu ödenmeyen telefonlar kapanacak

Telefon sektöründe çalışan ve uzun yıllardır bu işi sürdüren Mesut Şen de taahhütle alınan telefonların, piyasada sıfır olarak satıldığını ifade etti. 20 Temmuzdan itibaren bozdurma olarak tabir edilen telefonların borçlarının ödenmemesi durumunda kapatıldığını aktaran Şen, operatörlerden hat üzerine alınan telefonların 5. ve 6. aylarında ödeme yapılmaması durumunda telefonların kapanacağını ifade etti. Bu durumun bir bakıma iyi olduğunu ve paraya sıkışanların gelip telefonlarını bozdurduklarını ve bunun bir çıkmaza dönüştüğünü ifade etti. Piyasada sahte faturalı cihazların da bulunduğunu kimi insanların aldıkları telefonları sahte fatura düzenleyerek sıfır diye sattıklarını aktaran Şen, İstanbul ve Ankara’dan bile gelip telefon satanlar olduğunu, kendilerinin, müşterinin getirdiği fatura ile teslim ettiklerini ancak onların kendi faturalarını düzenlediklerini ve tekrar piyasaya sürdüklerini ifade etti. Şen, insanların bunu anlama şansının olmadığı için dikkati olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Şen, hat üzerinde alınmış olan cihazları anlayabilecek ve e-devlet üzerinden çalışacak bir sistemin yakın zamanda geliştireceklerini anlatan Şen, 20 Temmuz'dan sonra alınan tüm cihazları sorguladıklarını, hat üzerinden alınan bir cihaz olduğu takdirde ikinci el olarak bile almadıklarını belirtti. Ancak e-devlet üzerinde kurulacak sistemin hem kendilerine hem de vatandaşa çok faydalı olacaklarını belirtti.

Cep telefonu almak isteyenlerin öncelikle güvenilir yerlerden alması gerektiği ve fiyatın piyasadakinden düşük olmasının en önemli gösterge olduğunu söyleyen Şen, bu olayın internette çok fazla olduğunu ifade etti. Ucuz satılan telefonların mutlaka bir oyun olduğunu ve bu telefonlara rağbet etmemesi gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi