Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın ardından önce ABD'yle sonra Rusya ile iki mutabakata vardı.

Buna göre ABD'yle varılan mutabakata göre YPG'li terörstlere Barış Pınarı Harekatı bölgesinden çekilmek için 120 saat, Rusya ile varılan mutabata göre ise YPG'li teröristlere Türkiye-Suriye sınırından çekilmek için 150 saat süre verilmişti.

SÜRE DOLDU
23 Ekim 2019 saat 12.00'de başlayan 150 saatlik süreç 29 Ekim 2019 saat 18.00'de doldu.

Bu sürede YPG'li teröristlerin Türkye-Suriye sınırının Suriye tarafındaki 30 km'lik alanın dışına çıkması gerekiyordu.

YPG'ye tanınan süre doldu

ORTAK DEVRİYE BAŞLADI
Bu sürenin bitmesine müteakip ise Türkiye ile Rusya'nın Suriye sınırındaki 10 km'lik alanda Kamışlı hariç ortak devriyeler başlamış oldu.

TEL RIFAT VE MÜNBİÇ'İN BOŞALTILMASI GEREKİYOR
Öte yandan 150 saatlik sürede YPG'li teröristlerin Tel Rıfat ve Münbiç'i de tamamen boşaltmaları gerekiyordu.

TÜRKİYE İLE RUSYA'NIN VARDIĞI MUTABAKAT METNİ

RUSYA: ÇEKİLME TAMAMLANDI
Rusya Federasyonu ile varılan güvenli bölge mutabakatında geri sayım sürerken Rusya'dan terör örgütü YPG'nin çekilmesiyle ilgili açıklama geldi. Rusya yaptığı açıklamada "Çekilme tamamlandı" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: ÇEKİLME HENÜZ TAMAMLANMADI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Çekilenler de var. Rejim ve Rusya bunu teyit ediyor. Henüz tamamını çekildiğini söylemek mümkün değil. Askerlerimiz arasında temas var. Rusya'dan askeri heyet geliyor." Açıklamasının ardından, o heyet Ankara'ya geldi.

AKAR: TERÖRİSTLERİN BÖLGEDE KALDIĞI GÖZÜKÜYOR
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, basın mensuplarıyla görüştü. Sohbet sırasında gündeme ilişkin soruları da cevaplayan Bakan Akar, terör örgütü PKK/YPG'nin harekat bölgesinden çekilmediğini söyledi. Akar ayrıca, ABD askeri ataşesini Genelkurmay'a davet edip bu durumu sorduklarını ve izahat istediklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?
Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik olarak başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nın sonucunda önce ABD ile 120 saat ardından da Rusya ile 150 saat olmak üzere iki anlaşmaya vardı.

Anlaşmalara göre Suriye'nin kuzeyinde bulunan terör örgütü YPG unsurları Türkiye'nin sınırlarını çizdiği güvenli bölgeden çıkarak ülkenin güneyine doğru çekilecekti.

ABD ile varılan ilk mutabakata göre YPG'li teröristlere ait yüzden fazla araç güvenli bölgeyi terk etmişti ancak Milli Savunma Bakanlığı, teröristlerin terk etmesi gerekn bölgeden Türkiye'ye doğru 120 saat içinde 47 ihlal atışı gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

 

Editör: Haber Merkezi