Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin hazırlanan fezlekelerin TBMM’ye gelmesiyle birlikte zillet ittifakı bir defa daha açık ve aleni biçimde terörün safında yer aldığını gösterdi. Fezlekelerle ilgili olarak CHP net şekilde HDP’nin yanında yer alırken, İP de zillet içindeki ortağını korumaya alacağının sinyalini verdi. Partilerinin TBMM Grup Toplantılarında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İP Başkanı Meral Akşener, terör odağı hâline gelen HDP’nin 9 milletvekilli hakkında hazırlanan fezlekelere ‘hayır’ demek için trajikomik bahaneler üretti. HDP’nin büyük ortağı CHP dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkarken, mini ortak İP ise içeriğine baktıktan sonra karar vereceğini açıkladı.

‘DOKUNULMAZLIK GÜVENCESI KALKMASIN’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’li 9 milletvekili için hazırlanan fezlekelere hayır oyu kullanacakları yönünde güçlü sinyal verdi. “Milletvekilinin, dokunulmazlık dışında hiçbir güvencesi yoktur. Bu güvencenin kalkmaması lazım” diye konuştu. CHP milletvekillerinin de bu güvenceye sahip çıkacağını işaret eden Kılıçdaroğlu, “Dosya geldiğinde bakar, incelersin. Talimatla el kaldırıp, indiriyorsanız orada milli irade yok demektir” dedi. Kendisinin de fezlekesi bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 ay önce fezlekesinin TBMM’de oylanması hâlinde “Dokunulmazlığımı kaldırmayan alçaktır, namerttir” ifadelerini kullanmıştı. Aynı duyarlılığı terör odağı hâline gelen ve PKK’ya terör örgütü diyemeyen HDP için gösteremedi.

‘OKUDUKTAN SONRA BAKARIZ’

İP Başkanı Meral Akşener’in HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile kahvaltı masası kurma çabalarına bir de fezleke okumaları eklendi. ‘Okumadan karar vermeyiz’ denilen fezlekelerin içeriğinde “terör” unsurunun yer alması Meral Akşener’i hiç rahatsız etmedi. Partisinin grup toplantısında HDP’li milletvekillerinin fezlekerine ilişkin tavırlarının net olduğunu açıklayan Meral Akşener, fezlekelerin milletin derdinin konuşulmasının önüne geçmek için hazırlandığını iddia etti.

Fezlekelerin önünü arkasını iyice okuyup ondan sonra karar vereceklerini ifade eden Akşener, HDP’li milletvekilleri için hazırlanan fezlekelerin siyasi olduğunu işaret etti. Akşener, “İYİ Parti, milletin derdi konuşulmasın diye önüne getirilen fezlekelere, gözü kapalı el kaldırmaz. İYI Parti o fezlekelerin önünü arkasını iyice okur çünkü İYI Parti o fezlekelerin önünde biri varsa arkasında da sizin olduğunuzu çok iyi bilir” dedi.

İP İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise HDP’li milletvekillerinin fezlekesinin TBMM Genel Kuruluna gelmesi hâlinde ‘evet’ yönünde oy kullanacaklarını açıklamıştı. HDP’lilerin fezlekesine yönelik parti içinde çıkan aykırı sesler İP’in yeni bir yol ayrımında olduğunu tekrar gündeme getirdi. İP’in HDP’ye olan sempatisinin parti içinde oluşturduğu rahatsızlıklar neticesinde bugüne kadar 5 milletvekili istifa etmişti. İhraç edilen Ümit Özdağ ise mahkeme yoluyla tekrar İP’e dönmüştü.

Fezlekelerin içeriğinde ne var?

HDP’li 9 milletvekili hakkında hazırlanan fezlekelere ‘Hayır’ demek için çeşitli bahanelere sarılan CHP ve İP’in, fezlekelerin içeriğini örtbas etmek adına HDP’yi demokrasi kisvesi altında korumaya aldığı görülüyor. CHP ve İP bu tavrıyla HDP’li birçok belediyeye terör örgütüne yardım ve yataklıktan kayyum atandığını, 6 binden fazla il ve ilçe yöneticisinin terör örgütü PKK ile olan irtibatından dolayı haklarında adli işlem yapıldığını perdelemek istiyor. Şimdi de HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin hazırlanan fezlekelere “siyasi” ve “ittifakı bozmak” gerekçeleriyle terör odağı hâline gelen bir siyasi partiye kol kanat geriyorlar.

HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelere basit bir suçtan dolayı hazırlanmış havası oluşturmak için ‘okuduktan sonra karar vereceğiz’ diyorlar. HDP’ye olan güvenlerinin yargıya olan güvenlerinden daha fazla olduğunu işaret ediyorlar. Fezlekeleri okuduktan sonra karar vereceklerini söyleyen CHP ve İP günlerdir medyada yer alan fezlekelerin içeriğini görmezden geliyorlar. Hazırlanan fezlekeler “devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozma”, “adam öldürme”, “adam öldürmeye teşebbüs”, “yağma”, “bayrak yakma”, “terör örgütü propagandası yapma”, “suçu ve suçluyu övme”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” ve “2911 sayılı Kanun’a muhalefet” suçlarını kapsıyor.

 

Kapatmaya ilk adım: İnceleme başlatıldı

HDP hakkında inceleme başlatan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, inceleme kapsamında 108 sanıklı Kobani iddianamesi ve HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin örneğini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istedi. Kobani soruşturması kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da aralarında olduğu HDP’li 9 milletvekili hakkında fezleke düzenlenmişti. Siyasi partilerin faaliyetlerini izlemekle görevli Başsavcılıkça yapılacak inceleme sonucu, HDP’nin “örgüt eylemlerinin odağı” olduğu tespit edilirse, HDP hakkında kapatma davası açılması gündeme gelebilecek.

‘HDP, HUKUKEN KAPANACAK’

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, HDP’nin hem siyaseten hem de hukuken kapanacağını söyledi. ‘Milletin bu partiden ümidinin kalmadığını’ belirten Özkan, oy verenlerin, ‘teröre sırtlarını dayasınlar diye vermediğinin’ altını çizdi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Özkan’a, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin bu haftaki grup toplantısında, HDP’nin kapanması yönündeki çağrısını yinelediği anımsatıldı.

Özkan şunları söyledi: “Cumhur İttifakı olarak, AK Parti ve MHP olarak aynı istikamette yürüyen, aynı istikamette siyaset yapan, milletin nabzını tutan bir anlayışla siyaset yapıyoruz. İnanın bugün 83 milyon aziz milletimiz hangi partiye oy verirse versin, HDP’ye oy verenler bu parti sırtını Kandil’e dayasın diye vermedi. Bu ülkede kardeşçe, barış içerisinde yaşayalım diye verdi. Onun için elbette hem siyasi olarak hem de siyasi olarak kapatıldıktan sonra hukuken kapanacaktır. Yani milletmizin vicdanında kapanacaktır.”

BAHÇELİ: ÖNÜMÜZDE BÜYÜK İMTİHAN VAR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli grup konuşmasında, “HDP’ye destek, PKK’ya destektir. CHP kime destek vermektedir? Zalime mi mazluma mı? İYİ Parti kimin tarafındadır? Hıyanetin mi milli haysiyetin mi? Önümüzde büyük bir imtihan vardır. Ak koyun kara koyun yakında ortaya çıkacaktır. Süreç turnusol kâğıdı işlevi görecektir. Kim kiminle yürüyor belirginlik kazanacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi amasız, fakatsız, ancaksız şekilde dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet diyecek, HDP’nin kapatılmasını da sonuna kadar savunacaktır” diyerek, Türk milletinin hislerine tercüman oldu.

Büyükataman: İP, HDP’ye vefa borcu ödüyor

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, İP’in HDP’ye vefa borcu ödediğini söyledi. Büyükataman, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: Milliyetçi Hareket Partisi; büyük Türk milletinin birliğini, kutlu Türk devletinin dirliğini sağlamak üzere teşkilatlanmış, kişisel hırsların devlet-millet çıkarlarında eritildiği kutlu bir ocak, köklü bir okuldur. Nasipsizlerin şaşkınlıklarının sebebi cehaletlerinde gizlidir. Terörün siyasetteki militanlarıyla gizli gizli ortak “eylem” planları kuran İP’in ucundaki Hanımefendi, “Kürt siyasi hareketinin temsilcisi” olarak gördüğü HDP’ye vefa borcunu ödeme günü geldiğini görünce eli ayağına dolanmış, ne söyleyeceğini bilemez hâle gelmiştir.

Sayın Genel Başkanımızın HDP’nin kapatılmasına yönelik gösterdiği millî irade karşısında ne yapacağını “şaşıranların” partilerindeki sözde özgürlükçü, özde teröre arka çıkan yaklaşımlarını; Türk milleti ibretle izlemekte, dostu da düşmanı da aklının bir köşesine not etmektedir. Milletten değil karanlık mahfillerden medet umanların, milletten yana tavır koymasını beklemek beyhude bir dilektir. Laf cambazlığı ile milleti oyalamaya kalkmak, Sayın Genel Başkanımıza dil uzatarak hadsizleşmek kendilerinin bulunduğu çukuru görünmez kılmayacaktır.

Editör: Haber Merkezi