Arabistan’da hacı adaylarının Arafat'a gitmek için Mekke’den çıktıkları gün olan terviye günü, hem suya kandırmak hem de gördüğü rüya üzerine düşünmek anlamına gelmektedir. İster hacı olsun ister olmasın inananlar bu günü ibadet dua ve taatle geçirmektedir. Yine Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi şerifinde terviye gününde oruç tutmayı tavsiye etmiştir…

TERVİYE GÜNÜ NEDİR?

Terviye "suya kandırmak" veya "gördüğü rüyâ üzerinde düşünmek" demektir.
Bu güne Terviye denmesinin sebebi, hacca gidenler umumiyetle bu günde susuz bir sahayı geçmeye hazırlık olmak üzere hayvanlarını bol bol suladıkları ve zemzem suyundan çokça içip kandıkları ve yanlarına gerektiği kadar su aldıkları ve böylece Minâ'ya hareket ettikleri; veya Terviye diye adlandırılmasının sebebi, hacılar o günde develeri suya kandırdıkları yani suladıkları içindir. Terviye günü sabah namazından sonra, hacıların, Arafat'a gitmek için Mekke’den çıkmalarının haccın sünnetlerinden olduğu, İbn-i Âbidînde yazılıdır.

Terviye, tefekkür mânâsında da kullanılmaktadır. İbrahim aleyhisselâm, Zilhicce ayının 8. gecesi, rüyâsında; "Kendi oğlunu keser hâlde" gördü. Sabah olunca, "Rüyâ şeytanî midir, Allah tarafından mıdır?" diye terviye ve tefekküre dalıp, o günü tefekkürle geçirdi.

TERVİYE GÜNÜ NE ZAMAN?

Yevm-i Terviye Terviye günü: Zilhicce'nin 8'nci günüdür. Arefe gününden önceki gün olması nedeniyle tevriye bu yıl 29 Temmuz Çarşamba gününe denk geliyor.


TERVİYE GÜNÜNDE YAPILACAK İBADETLER

Terviye gecesi, ibadetle ihya etmek çok faziletli, oruç tutmak Peygamberimizden tavsiyesidir. Herkes elinden geldiğince dua edebilir.

10 istiğfar, 10 salavat, 10 kelimei tevhid, 10 Hasbünallah ve nimel vekil, 3 İhlas ve 1 Fatiha okuyup, birbimize dua edelim.

 Hadîs-i şerifte;
(Bir Müslüman, Terviye günü oruç tutarsa ve günah söz söylemezse, Allahü teâlâ, onu elbette Cennete sokar) buyuruldu.

 

 

Editör: Haber Merkezi