Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay:

- "Havelsan gibi Türkiye'nin önde gelen kuruluşları ile birlikte ihracatımıza daha da fazla katkıda bulunmak, bunu yaparken de bizim program altyapımızı en üst noktaya çıkarıp ihracatçılara yapay zeka, nesnelerin interneti, blockchain teknolojisinin avantajlarına kadar birçok imkânı sunarak yeni pazarlara açılmalarına bir biçimde hizmet etmeyi hedefliyoruz"

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Havelsan gibi Türkiye'nin önde gelen kuruluşları ile birlikte ihracata daha çok katkıda bulunmak istediklerini belirterek, "Bunu yaparken de bizim program altyapımızı en üst noktaya çıkarıp ihracatçılara yapay zeka, nesnelerin interneti, blockchain teknolojisinin avantajlarına kadar birçok imkânı sunarak yeni pazarlara açılmalarına bir biçimde hizmet etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda, Bakanlık ile Havelsan arasında dijital dönüşüm alanında iş birliği protokolü imzalandı.

Törende konuşan Turagay, dünyada dijitalleşme sürecinin gelişmeye devam ettiğini belirterek, nesnelerin interneti, yapay zeka, blok zincir programlarının hayata dokunan kavramlar haline geldiğini ifade etti.

Turagay, Ticaret Bakanlığı olarak uzun zamandır dijital dönüşüm konusu ile ilgili çalıştıklarını ifade ederek, Dijital Dönüşüm Eylem Grubu ile bu konular üzerinde yoğun bir çaba sarfettiklerini vurguladı.

İhracatçıların önünü açabilmek için Akıllı İhracat Platformu üzerinde çalıştıklarını dile getiren Turagay, bir yandan da bu amaç doğrultusunda blok zincir teknolojisi üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Turagay, Havelsan ile bugün karşılıklı iyi niyet anlaşması imzaladıklarını belirterek, şu şekilde konuştu:

"Bizim bir sürü projemiz var, bu projelerimizde milli kuruluşlarımızla birlikte yürümek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu projelerin sayısı da çoğalacaktır. Amacımız çok net, Türkiye'nin ihracatındaki yüksek teknolojili ürünlerin payı bugün yalnızca yüzde 3-4 civarında, bunları çok daha yüksek seviyelere çıkarmak istiyoruz. Havelsan gibi Türkiye'nin önde gelen kuruluşları ile birlikte ihracatımıza daha da fazla katkıda bulunmak, bunu yaparken de bizim program altyapımızı en üst noktaya çıkarıp ihracatçılara yapay zeka, nesnelerin interneti, blockchain teknolojisinin avantajları kadar birçok imkânı sunarak yeni pazarlara açılmalarına bir biçimde hizmet etmeyi hedefliyoruz."

Ortak çalışma grubu oluşturulacak

Havelsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şenol da blok zincir ve yapay zeka teknolojilerinin yanısıra siber güvenlik ortamında da kazanımlarını bakanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Ticaret Bakanlığı ve Havelsan arasında imzalanan iş birliği protokolüyle Havelsan'ın geliştirdiği blok zincir, yapay zeka ve bulut teknolojileri alanında ortak çalışmalar yürütülecek.

Bakanlık ve şirket arasında çalışmaların sistematik bir biçimde yürütülebilmesi amacıyla ortak çalışma grubu oluşturulacak.

Her iki kurum kendi alanlarındaki birikim ve tecrübelerini bir araya getirerek güç birliği oluşturmayı ve gelecekteki ortak faaliyetler için iş birliğini geliştirmeyi hedefliyor.

Havelsan'ın tahkîkat vaka analizleri, akıllı kentler, acil durum yönetimi gibi birçok farklı alanda kullanılabilecek Astarus ürününün, iş birliği kapsamında ticaret ve gümrük alanında kaçakçılık belirlenmesi, kaçakçılığın önlenmesi ve davranış analizi hususlarında kullanımı amaçlanıyor.

Editör: Haber Merkezi