Birçok kişinin bilmediği ama Türk tarihinde önemli bir karakter olan Tomris Hatun'un hayatı beyaz perdeye aktarıldı. Kazakistan yapımı olan Tomris filmi bugün vizyona giriyor. Sinema severlerin merakla beklediği filmin yönetmenliğini Akan Satayev üstlenirken, filmin senaryosunu Aliya Nazarbayeva ve Timur Zhaksylykov kaleme aldı. Tomris Hatun'un hayatını ve biyografisini merak edenler filmi izleyerek bu merakını gidermek istiyor. Peki, Tomris filminin konusu ne, Tomris filmi ne zaman, nerede çekildi? Ayrıntılar burada.

TOMRİS FİLMİNİN KONUSU NEDİR?

Türkiye'de uzun zamandır beklenen Tomris filminin konusu şöyledir:

M. Ö 6. yüzyılda yaşayan efsanevi Türk kadın hükümdar Tomris Hatun‘un hayatını, yaşadıklarını ve büyüme evresini konu alıyor. Türk tarihinin en büyük, en güçlü kadın savaşçısı olaran bilinen Tomris Hatun, İskit Türkleri’nin de başbuğu idi. Pers kralı 2. Kyros’un kanını bir fıçıya doldurmuş ve “Sen insanların kanını içmeye doymazdın, al şimdi kendi kanında boğul” diyerek kellesini de o fıçıya atmıştı. Bu ve daha birçok hareketi ile düşmanlarına korku dolu bir nam salmış ve Türk dünya tarihinde büyük ve önemli bir konum edinmişti. İşte film de bu büyük ve korkusuz hükümdarın hayatını konu alıyor.

TOMRİS FİLMİNİN OYUNCULARI KİMLER?

Tomris rolü için 15 bin kişi arasından seçilen psikolog olan Almira Tursyn'in başrolünde yer aldığı Tomris filminin oyuncu kadrosu şöyle:

Almira Tursyn - Tomris
Aizhan Lighg - Sardana
Gassan Mesud - Kiros
Berik Aitzhanov - Kurtun
Adil Akhmetov - Argun
Erkebulan Dayirov - Kharasp
Azamat Satibaldi - Kavaz

Almira Tursy, profesyonel binicilik, okçuluk dersleri aldı ve ayrıca kılıç ve bıçak kullanmayı öğrendi.

TOMRİS FİLMİ NE ZAMAN, NEREDE ÇEKİLDİ?

Türk çoğrafyasında büyük heyecana sahne olan Tomris filminin çekimleri Aralık 2017'de başladı.  Tomris filmi Kazakistan'ın farklı yerlerinde çekildi.

TOMRİS HATUN KİMDİR, TOMRİS NE DEMEK?

Tomris veya Tomyris (Türkçe: temir - "demir", veya Moğolca temur - "demir", veya Doğu İran dilleriden Tahmirih, Cesur) anlamlarına gelir.

Tomris MÖ 6. yüzyılda yaşamış Saka kraliçesidir.

Aynı çağda Pers ve Medya'da hüküm süren Ahameniş İmparatorluğu ile büyük bir mücadeleye girişmiştir.

Tomris Hatun barışçıl ama savunmaya önem veren bir yapıya önem göstermiş, bunu bir zayıflık olarak gören Pers İmparatoru Büyük Kiros ise hiç durmadan Saka topraklarına akın düzenlemiştir. Persler Saka topraklarına girdiği vakit yakılmış tarlalardan başka bir şey bulamıyorlardı. Çünkü Sakalar geri çekiliyor ve savaş için uygun bir mevzi ve an bekliyorlar, bu olmadığı takdirde de savaşa girişmiyorlardı. Sakaları kovalamaktan bıkan Büyük Kiros İran'a geri dönmek zorunda kalıyordu. Bir süre sonra kendisine tabî olması ve kendisiyle evlenmeyi kabul ettiği takdirde Tomris Hatun ile uğraşmayacağını vadetti. Tomris Hatun bunun bir oyun olduğunu biliyordu ve teklifi reddetti.

Buna kızan Büyük Kiros büyük bir ordu toplayarak tekrar Saka topraklarına girdi. Bu orduda savaş için eğitilmiş yüzlerce köpek de vardı. Tomris Hatun artık kaçmanın yarar sağlamayacağını anlayıp uygun bir alan seçip Büyük Kiros'un ordusunu beklemeye başlar. İki ordu aralarında birkaç kilometre kalacak bir biçimde mevzilenir.

Güneş battığı için savaşa tutuşmazlar ancak gece Büyük Kiros bir hile düşünmüş ve iki ordunun arasında bir çadır kurdurmuştur ve içinde güzel kızlar ve yiyecekler ve şarap bulunan çadıra ansızın saldırı düzenleyen Tomris Hatun'un oğlu ve beraberindeki kuvvetler, içerideki birkaç Pers'i öldürüp eğlenceye dalmışlardır. Ancak birkaç saat sonra bir baskın düzenleyen Pers kuvvetleri çadırı basıp Tomris Hatun'un oğlu da olmak üzere içerideki Sakaları öldürürler. Tomris çok sevdiği oğlunun ölümüne üzülür. Yemin ederek şöyle söyler: Kana susamış Kirus! Sen oğlumu mertlikle değil o içtikçe zıvanadan çıktığın şarapla öldürdün. Ama güneşe yemin ederim ki seni kanla doyuracağım!

Ertesi gün yapılan savaşı Sakalar kazanır. Ok atmakta usta olan ve savaş arabalarını büyük ustalıkla kullanan Sakalar, savaş köpeklerine rağmen Persleri bozguna uğratır. Ölenler arasında Pers kralı Büyük Kiros da vardır.

Tomris Hatun sözünde durur ve Büyük Kiros'un kesik başını kan dolu bir tulumun içine atar. Tomris Hatun, Büyük Kiros'un kafasını kan dolu bir fıçıya atarak "Hayatında kan içmeye doymamıştın, şimdi seni, kanla doyuruyorum!" der.

Editör: Haber Merkezi