Kadir YILDIZ / TÜRKGÜN

Salgın koşullarında 72. Genel Kurulun toplanmasını istemeyen tabip odalarının çağrılarını hiçe sayarak az sayıda katılımcıyla seçimlere giden ve Şebnem Korur Fincancı’yı Başkan ilan eden TTB Genel Merkezi’ne tepkiler giderek artıyor. Seçimlerden önce TTB Genel Merkezi’ni uyaran tabip odaları, Şebnem Korur Fincacı’nın aday gösterilmemesi gerektiği ve “Bakın bu isim bize yakışmaz, seçmeyin, adaylıktan çekilsin” diye uyarmalarına rağmen ısrarla aday gösterilmesine tepkiler çığ gibi büyüdü. TTB’nin Başkanlığına seçilen Şebnem Korur Fincancı’nın terör örgütü propagandası yapmak suçundan yargılanması gibi kirli bir geçmişe sahip olması tabiplerde huzursuzluk yarattı.

“Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin Başkanı olmasına 25 tabip odası ve hekim derneklerinden tepki açıklaması geldi. Oda ve dernekler; “Sadece seçilmiş olmak kimseye meşruiyet kazandırmaz; meşruiyet liyakati de gerektirir.

Bu nedenle, mevcut Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Başkanı’nın bizleri temsil etmediğini ve kendileriyle mücadelemizin demokratik olarak süreceğini meslektaşlarımıza ve kamuoyuna ilan ediyoruz” açıklaması yaptı.

“BİZİ TEMSİL ETMİYOR”

Aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 25 tabip odası, Fincancı’nın Başkanlığına karşı ortak bildiri yayınladı. Aksaray, Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane, Konya, Nevşehir, Tokat, Ankara, İstanbul, Çorum, Karaman, Kırşehir, Malatya, Sakarya, Amasya, Kahramanmaraş, Kayseri, Kütahya, Niğde, Yozgat, Antalya, İzmir Tabip Odaları TTB’nin yeni Başkan Fincancı ve Merkez Konsey Yönetimi’ne tepki gösterdi. Bunun yanı sıra Önce Hekim Birliği Grubu, Cumhuriyetçi Hekimler Grubu, Hekim Güçbirliği Grubu, Hekimiz Biz Grubu, 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği, Hekim Hakları Derneği ve Milliyetçi Hekimler Derneği de yayınlanan bildiriye destek verdi.

Tabip odaları ve dernekler yaptıkları açıklamada: “Başta Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı olmak üzere, hekimleri temsil makamındaki insanların, bu makamı taşıyabilmesi için şaibesiz bir geçmişe ve bununla uyumlu kişilik, tavır ve duruşa sahip olması zorunludur. 72. Büyük Kongre’de seçilen yeni Merkez Konseyi tarafından başkanlığa getirilen Dr. Şebnem Korur Fincancı, hekim haklarını savunmaya ve halk sağlığını iyileştirmeye yönelik değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin birliğine, ulusal çıkarlarına ve kamu vicdanına aykırı eylem ve söylemleriyle öne çıkmış bir kişiliktir. Sadece seçilmiş olmak kimseye meşruiyet kazandırmaz; meşruiyet liyakati de gerektirir. Bu nedenle, mevcut Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Başkanı’nın bizleri temsil etmediğini ve kendileriyle mücadelemizin demokratik olarak süreceğini meslektaşlarımıza ve kamuoyuna ilan ediyoruz” denildi. Kahramanmaraş Tabipler Birliği Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli; “Fincancı’nın acilen istifa etmesini istiyoruz. TTB’nin siyasallaşmasını istemiyoruz” diyerek tepki gösterirken, Konya Tabip Odası Başkanı Eyüp Çetin; “Genel Merkez, yıllardır marjinal gruplar tarafından idare edilmekte. Terörle irtibatlı hiç kimse odalarda yer almamalı. Bizleri temsil etmiyor” dedi. Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Kars, Iğdır, Ardahan Tabip Odaları Başkanı Muhammed Çağatay Engin ise; “Doğudaki birçok oda, teröre destek vermesinden kaynaklı onu istemiyor” açıklamasını yaptı.

ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK İSTEMİŞTİ

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bir grup akademisyenin imza attığı "Bu suça ortak olmayacağız" adlı sözde bildiriye imza atmıştı. Fincancı, yargılandığı davada terör örgütü PKK'nın yayın organı olan ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinin bir dönem nöbetçi yayın yönetmenliğini de yapmış, 2016'da bir televizyon kanalında terör örgütünün Şırnak Cizre'deki hendek saldırısında devletin çocukları katlettiği yalanını ortaya atıp, devletin yargılanması gerektiğini iddia etmişti. Fincancı, bebek katili terörsitbaşı Öcalan'a özgürlüğünün verilmesi gerektiğini savunmuştu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin içinde yuvalanan bir grup marjinal azınlık tarafından yönetilmesi ve her fırsatta Türk ve Türkiye karşıtlığı söylemleri ile gündeme gelmesi tabipleri temsil etmediğini ispatladı. Bugüne kadar tabip haklarından çok terör örgütü propagandasıyla gündeme gelen TTB’nin sicili ise oldukça bozuk.

2015 yılında terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG/PKK'nın sözde eş başkanı Asya Abdullah'a “Barış, Dostluk ve Demokrasi” Ödülü veren TTB, daha önce de sözde Ermeni soykırımının 100. yılında Ermenistan Tabip Odalarına yazdığı mektupla sözde Ermeni soykırımını tanıdığını ve bunun bir “trajedi” olduğunu ifade etmişti. Aynı TTB, teröristbaşı Öcalan'ın sağlık durumu için de özel bir ekip kurarak Adalet Bakanlığına başvuruda bulunmuştu. TTB, “Türkiye'de Kürt Sorununa Barışçıl Çözüm” başlıklı bölücü bildiriye de imza atmaktan imtina etmemişti. TSK’nın Suriye’nin kuzeyinde yuvalanan terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik başlattığı Afrin operasyonuna da tepki gösteren TTB “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” diyerek karşı çıkmıştı.

MHP Lideri Devlet Bahçeli yine haklı çıktı

TÜRK Tabipleri Birliğinin karanlık mazisi ve hezeyan dolu söylemleri üzerine MHP Lideri Devlet Bahçeli tepki göstermiş ve kapatılmasını istemişti. İlk olarak Afrin operasyonuna karşı çıkışıyla gündeme gelen TTB için “kapatılsın” çağrısı yapan MHP Lideri Bahçeli, bu çağrısını 16 Eylül’de Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla bir kez daha yinelemiş ve “Türk Tabipleri Birliği isimli ihanet oluşumu sözde artan vakalara, hayatını kaybeden insanlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza dikkat çekmek maksadıyla tüm sağlık kurumlarında siyah kurdele takacakmış! Bu teşebbüs zehirli ve zillet bir komplodur” demişti.

Türk Tabipleri Birliğinin insan ve toplum sağlığı hakkında asılsız şaibe ve şüpheleri körüklediğini ifade eden MHP Lideri Bahçeli, “Adında Türk bulunan Tabipler Birliği derhal ve gecikmeksizin kapatılmalıdır” çağrısında bulunmuştu. 18 Eylül’de gazetecilere yaptığı açıklamada sözlerinin arkasında olduğunu ifade eden MHP Lideri Bahçeli “TTB korona virüsü kadar tehlikelidir” demişti.

6 Ekim tarihli Grup Toplantısı’nda ise neden kapatılması gerektiğine geniş bir açıklama getiren MHP Lideri Bahçeli “Bizim sorunumuz Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’ne yuvalanmış bir avuç Türkiye düşmanıyladır. Bizim hesabımız teröristlere güzellemeler yapan, ödüller yağdıran, övgüler düzen küçük bir azınlıkladır. Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği kapatılsın diyorum” diyerek çağrısını yinelemişti. 72. Büyük Kongre’de terör örgütü propagandalarıyla bilinen Şebnem Korur Fincancı’nın TTB Başkanı seçilmesiyle birlikte tabip odaları ve hekim derneklerinden gelen tepkiler MHP Lideri Bahçeli’nin haklılığını bir kez daha gösterdi.

CHP ve İP virüsü kucakladı

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, Türk Tabipleri Birliğine yönelik “kapatılsın” çağrısının ardından tepki gösteren CHP soluğu TTB merkez binasında almış ve destek ziyaretinde bulunmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı ziyarette hem içinde bulunduğu içler acısı hâlini ortaya koymuş hem de ne kadar komik duruma düştüğünü gözler önüne sermişti. Her fırsatta Türk ve Türkiye karşıtlarının tarafını seçen, HDP’nin koruyuculuğunu üstlenen Kılıçdaroğlu bu kez de marjinal grupların arka bahçesi hâline gelen TTB’ye destek vermekten geri kalmamıştı.

TTB’nin terör örgütlerine yönelik sempati ve hoşgörülerinin bugün herkes tarafından bilinmesine ve tabip odalarının buna karşı çıkmasına rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TTB’nin terör örgütleriyle ilişkisi olmadığını iddia etmiş ve “Hayatımda duyduğum en saçma söz” demişti.

Bugün o saçmalıkların birer birer ortaya dökülmesi ve TTB’nin başkanının geçmişte terör propagandası yapmak suçundan yargılanıp mahkum edilmesi Kılıçdaroğlu’nun ne kadar saçma bir düşünce içinde olduğunu da göstermiş oldu.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “kapatılsın” çağrısına karşı çıkan ve TTB’nin o dönemki başkanı Sinan Adıyaman’ı telefonla arayarak desteklerini ileten diğer bir isim de İP Genel Başkanı Meral Akşener’di.

Ayrıca İP 2. Olağan Kurultayı’nda konuşan Akşener bu desteği bir adım öteye götürerek “Kendine, sözüm ona milliyetçi diyenlerin hor gördüğü, Atamın bize emaneti, cefakâr Türk tabiplerine selam olsun” demişti. İP Genel Başkanı Meral Akşener, TTB’nin teröristbaşı Öcalan’a özel bir doktor heyeti göndermek istemesi, teröristlere ödüller yağdırması ve yeni seçilen Başkan Şebnem Korur Fincancı’nın terör örgütü propagandalarıyla bilinmesine ise bir tepki göstermedi.

Editör: Haber Merkezi