Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Türkiye'nin dünyanın önde gelen enerji üslerinden biri olmasının önümüzdeki yüzyılın Türk asrı olacağına inananlar için sevindirici, Türk devletinin sendelemesini bekleyenler için ise hayal kırıklığı olacağını bildirdi. Karadeniz'de doğal gaz keşfi yapıldığının ilk açıklandığı günlerde ülkemizin geleceği adına sevinmek yerine, buradan olumsuz bir siyaset devşirenlere dikkat çeken MHP Milletvekili Abdurrahman Başkan, bu zihniyette olanların her zaman olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklarını ifade etti.

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, güvenlik sorunu nedeniyle Avrupa ülkeleri büyük bir panik yaşarken Rusya'nın Türkiye'de bir gaz dağıtım merkezi oluşturma teklifinin, ülkemizin jeopolitik ve jeostratejik konumunun ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğini bildirdi.

SAĞDUYUYA DAVET

Konuşmasının başında muhalefetin tutumuna dikkat çeken MHP’li Abdurrahman Bşakan, “Biz burada Türk milletini temsil ediyoruz.

Muhalefet de eleştirisini, daha çok basından değil de Türk milletine doğru bilgiler vermek adına yaptığı takdirde doğru bir şeyler yaparız. Biz Türk milletinin gelecek nesillerine hizmet etmek için buradayız. O yüzden herkesi konuşmalarında, eleştirilerinde de sağduyuya davet etmek istiyorum” diye konuştu.

Dünyanın, enerji piyasası açısından oldukça hareketli bir dönemden geçtiğini ve ağır sonuçları olan küresel sorunlarla mücadele ettiğini söyleyen MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan şunları söyledi:

“Ülkemizin enerji talebini karşılamak üzere Bakanlığımızca daha çok yerli, daha çok yenilenebilir enerji hedefi doğrultusunda, başta yerli kömür olmak üzere, rüzgâr, güneş, hidrolik, jeotermal gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın artırılmasına yönelik çabalarınızı takdir ediyor, yakından takip ettiğimi de burada söylemek istiyorum.

Rusya ve Ukrayna arasında yıllardır yaşanan gerilimin savaşa dönüşmesi, ticaret yolları ve enerji hatları açısından çok büyük bir güvenlik sorunu hâline gelmiştir.

Bu güvenlik sorunu nedeniyle Avrupa ülkeleri büyük bir panik yaşarken Rusya'nın Türkiye'de bir gaz dağıtım merkezi oluşturma teklifi, ülkemizin jeopolitik ve jeostratejik konumunun ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir.

TÜRKİYE’NİN GÖSTERDİĞİ DURUŞ VE İRADE

Ne mutlu ki Türkiye Cumhuriyeti son yıllarda attığı adımlarla sadece kendi bekasını değil, hakları gasp edilmeye çalışılan, görmezden gelinen milletlerin de bekasını ve çıkarlarını güvenceye alacak hamleler yapmış ve yapmaya da devam etmektedir.

Bu manada Türkiye'nin gösterdiği duruş ve irade, Türkiye'yi ateş çemberinin içinden bir vahaya çevirmiş, insanlığın bel bağladığı küresel ticaret sisteminin ve enerji nakil hattının teminatı hâline gelmiştir.

Doğu Akdeniz ve Karadeniz başta olmak üzere, doğal gaz arama faaliyetlerini gösteren gemilerimiz ve Bakanlık personellerimiz, dün gerçekleşen grup toplantımızda Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi'nin ‘Cumhuriyetimizin yeni yüzyılı hem Türkiye Yüzyılı hem de Türk yüzyılı olacaktır’ şeklinde ifade ettiği hedef doğrultusunda, büyük fedakârlıklarla muhteşem başarılara imza atmaktadırlar ve tüm Bakanlık personellerini buradan huzurunuzda tekrar tebrik etmek istiyorum.

BÖLGENİN PARLAYAN YILDIZI TÜRKİYE

Türkiye Cumhuriyeti devletimizin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve Kuzey Afrika'da görmezden gelinen hak sahibi devletlerin hakkını gözeten, uluslararası hukuku hiçe sayanlara hukuku hatırlatan, kendi bölgesinin parlayan yıldızı olduğunu kabul ettiren bu duruşunun meyvelerini elbette çok yakın zamanda milletçe toplayacağımız da muhakkaktır.

Yaşanan bu gelişmeler neticesinde, Türkiye'nin dünyanın önde gelen enerji üslerinden biri olması da gündeme gelmiştir. İnanıyorum ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ile paydaşlarınızın önümüzdeki süreçte atacağı adımlarla bu hedefe de kararlı bir şekilde yürünecek ve ulaşılacaktır.

Elbette bu durum önümüzdeki yüzyılın Türk asrı olacağına inananlar için sevindirici, Türk devletinin sendelemesini bekleyenler için ise hayal kırıklığı olacaktır. Karadeniz'de doğal gaz keşfi yapıldığının ilk açıklandığı günlerde ülkemizin geleceği adına sevinmek yerine, buradan olumsuz bir siyaset devşirenler, her zaman olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır.

KARADENİZ GAZI VE DOĞAL GAZ BORU HATTI DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTACAK   

Bugün, gelinen noktada 540 milyar metreküplük doğal gazı karaya taşıyacak olan 170 kilometre uzunluğundaki sığ denizden derine uzanacak şekilde serilen doğal gaz boru hatlarının ve Karadeniz gazının işleneceği 3.500 dönümlük alan üzerine kurulan Filyos Limanı sahası doğal gaz işletme tesislerinin çalışmalarının devam etmesi, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını en aza indirecek olması da büyük önem arz etmektedir.

Diğer yandan, nükleer enerji konusunda kararlı bir şekilde sürdürülen çalışmalar da 2023 hedeflerimize ulaşmak için büyük önem arz etmektedir. Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarınıza, tüm personellerinize millî enerji politikasını başarıya ulaştırmak için gösterdiği gayretlerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bütçemizin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Editör: Haber Merkezi