Türkgün | Türk Dünyası | Rusya, İran, Azerbaycan ve Kazakistan liderleri Türkmenistan'da Hazar Zirvesi'nde buluştu

Rusya, İran, Azerbaycan ve Kazakistan liderleri Türkmenistan'da Hazar Zirvesi'nde buluştu

Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan liderleri, Hazar Denizi'nde düşen su seviyesinin nedenlerini ve çözüm yollarını görüşmek üzere Hazar Ekoloji Zirvesi'nde bir araya geldi.

Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan liderleri, Hazar Denizi'nde düşen su seviyesinin nedenlerini ve çözüm yollarını görüşmek üzere Hazar Ekoloji Zirvesi'nde bir araya geldi.

KAYNAK: AA

Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan liderleri, Hazar Denizi'nde yaşanan ekolojik sorunları ele almak üzere Türkmenistan'da düzenlenen Hazar Ekoloji Zirvesi'nde bir araya geldi. Görüşmelerde, deniz seviyesindeki düşüşün nedenlerinin araştırılması ve sorunun çözümü için ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda mutabakata varıldı.

Türkmenbaşı kenti yakınlarındaki Avaza bölgesinde gerçekleştirilen zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov katıldı.

Hazar Denizi

Hazar Denizi'ndeki düşüş için ortak komisyon kurulacak

Zirvede alınan karar kapsamında, Hazar Denizi'nin seviyesindeki düşüşün nedenlerini araştırmak ve bu durumun yol açtığı olumsuz etkilerle mücadele etmek amacıyla ortak bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

Komisyonda Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan başbakan yardımcılarının yanı sıra İran ve Rusya'dan üst düzey yetkililer görev alacak. Komisyon, deniz seviyesindeki gerilemenin nedenlerini belirleyecek ve Hazar Denizi'nin sığlaşmasıyla ortaya çıkan sorunlara karşı kapsamlı tedbirler hazırlayarak bunların uygulanmasını sağlayacak.

Uzmanlardan oluşan çalışma grupları da kurulabilecek

Komisyonun faaliyetlerine destek vermek amacıyla Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkelerin kamu kurumlarından temsilcilerin, uzmanların ve alanında deneyimli profesyonellerin katılımıyla ihtisaslaşmış çalışma gruplarının oluşturulması da gündeme alındı.

Söz konusu grupların, Hazar Denizi'ndeki ekolojik sorunların incelenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi çalışmalarına katkı sunması öngörülüyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...