Yıldıray Çiçek / TÜRKGÜN

1643-1663 yılları arasında Hive Hanlığı yapan bir han ve tarih yazarı Ebu’l Gazi Bahadır Han’ın “Türk’ün düşmanı çoktur; ama onu korumak isteyenin düşmanı daha çoktur’’ şeklinde çok anlamlı sözü vardır. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın anlam ve önemi sebebiyle yazılarımda sürekli kullandığım bu söz yine aklıma geldi.

Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’sindeki  “Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir”  ve “Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur” sözleri de bu anlamlı günün içini dolduracak gençliğe ülkü ve şuur mirasıdır.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, sıradan “Hadi gençler eğlenin, coşun bayramı” değil, vatanın kurtuluşu için adım atılan bir güne verilen değerin ifadesidir.

Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun'a çıkışı.  Mustafa Kemal Atatürk’ün 9. Ordu Müfettişi sıfatıyla Bandırma vapuru ile yapılan yolculuk sonrası Samsun'a ulaşması, Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olmuştur.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Atatürk’ün onayıyla 20 Haziran 1938 tarihinde yasalaşmış ve Türkiye genelinde ve KKTC’de her yıl coşkuyla kutlanmaktadır.

Atatürk’ün, Samsun’a çıktığı ve Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı bu günü gençliğe armağan etmesi “Her daim vatan için yaşayın” mesajıdır.

Ebu’l Gazi Bahadır Han’ın sözü işte burada anlamını yüzyıllar geçse de korumaktadır.

“Türk’ün düşmanı da Türk’ü korumak isteyenin düşmanı da çoktur.”

Türk gençliği bunun farkında olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni her manada koruyacak, ülkeyi güçlendirecek şuur içinde olmalıdır.

Vatanımızı kuşatan terör örgütleri Türkiye Cumhuriyeti’ni parçalamak için yıllardır aktif şekilde terör faaliyetleri yürütmekte, düşman ülkeler de ülkemiz üzerinde her fırsatı kollamaktadır.

İşte bunun için Türk gençliğinde her saniye Atatürk’ün Samsun’a çıkışındaki milli şuur olmalıdır. O şuur bugün tam bağımsız Türkiye’nin temeli olmuştur.

Türk gençliği kendini ilimde, bilimde, sanatta, sporda, ekonomide velhasıl her alanda güçlü hâle getirecek şuur alanı içinde olmalıdır. Türk gençliğinin milli ruh ve beden güçlülüğü Türkiye’yi koruyan sigortadır.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın içeriğini bu milli şuur ve aksiyoner hâl dolduracaktır.

Atatürk, Türk gençliğine Türkiye Cumhuriyeti gibi çok güzel bir miras bırakmıştır. Bu mirası yaşatma şuurunda olan Türk gençlerinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.

Editör: Haber Merkezi