Dikkatinizi çekti mi? 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda şu ana kadar oynanan maçlarda VAR fazla öne çıkmadı. İlk aklımıza gelen pozisyonu düşünürsek, İtalya maçında Zeki Çelik’in eline gelen top sonrası inceleme yapıldı, ancak hakemin kararına müdahale olmadı. Belki de olması gerekirdi.

Peki neden müdahale olmadı? VAR protokolü böyle istediği için. Bir kez daha yazalım, VAR yalnızca “açık ve bariz ya da gözden kaçan bir olay” (hatta kural kitabından İngilizcesi’ni de yazalım “clear and obvious error” or “serious missed incident”) olduğunda devreye girmeli. Yani VAR daha doğruyu bulmak için devreye girmez.

KAMUOYUNU YANILTAN YORUMLAR

Biz de maalesef üç senedir bu standart bir türlü oturmadı hala. Takımlar ve TV yorumcularının yaklaşımları bu durumun önde gelen sebepleriydi. “50 metre mesafede duran teknolojiden niye yararlanılmıyor?”

“Gidip monitöre bir bakıverse ne olur sanki?”

“VAR’a gitseydi, daha doğru karar vermiş olurdu…”

Bu ve benzeri söylemler kamuoyunu hep yanılttı. Bu üç senede görev yapan üç Merkez Hakem Kurulu da protokolün istediğini değil, maalesef işlerine geleni doğru olarak göstermeye çalıştılar. VAR’ın yersiz müdahaleleri, Tv programlarında kabul gördüğü zaman “Hayır, bu yanlış” diyemediler. Kısacası vaziyete göre durum aldılar. Hollandalı eğitim danışmanı Jaap Uilenberg de doğruları söylemek yerine, MHK başkanlarının fikirlerini kamuoyuna doğru olarak göstermeyi tercih edince, bizdeki VAR, tam anlamıyla “Türk işi” VAR oldu. Zaman zaman VAR çıtası normal seviyeye çekildi ama, rüzgara göre vaziyet alan hakem yöneticileri yüzünden çıtanın vidaları yalama oldu.

VAR HAKEMİMİZ YOK

MHK’ların ikide bir değişen bu politikaları nedeniyle hakemlerimizde nerede ne yapacaklarını şaşırdılar. Şampiyonlar Ligi’nde görev alacak VAR hakemlerimiz, kamuoyunda tartışıldığı gibi UEFA’da rakamsal olarak bir sınav başarısızlığı yaşamadı. Ancak, eğitim seminerlerinde, video testlerindeki performanslarından dolayı Avrupa arenasında VAR olarak görevlendirilmediler. Son dönemde sadece Adbulkadir Bitigen’e zaman zaman VAR ve AVAR görevi verildi. Bitigen, yalnızca Tokyo Olimpiyatlarına davet edildi.

ÇAKIR’A BOL ŞANS

Bunun sonucu olarak da gururumuz Cüneyt Çakır, Avrupa’da maçtan maça koşarken VAR olarak yanında bizim hakemlerimizi göremiyoruz. Örneğin Cüneyt Çakır’ın bugün düdük çalacağı Macaristan- Portekiz maçında VAR odasında İtalyanlar olacak. Gururumuz sevgili Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun’a Puşkas Arena’da çıkacakları maçta yürekten başarılar diliyorum. Bugüne kadar hep göğsümüzü kabarttılar. Futbolda yüz akımız oldular. Aman nazar değmesin, pozisyon şanssızlığı olmasın, hakem şansları bol, Allah yardımcıları olsun.