Dursun, Kırgızistan'ın ev sahipliğinde başkent Bişkek'te düzenlenen Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları 4. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 200 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı'nın 90 milyon yolcuya hizmet edecek ilk fazını hizmete sunduklarını hatırlattı.

Dursun, "Geçtiğimiz hafta itibarıyla İstanbul Havalimanı'na büyük taşınma operasyonu sorunsuz bir şekilde tamamlandı." dedi. 

Son dönemde havacılık, denizcilik, kara ve demir yolu altyapı alanlarında yapılan yatırımların önemine işaret eden Dursun, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ulaştırma ve haberleştirme alanında yapılan yatırımların miktarı son 15 yılda 144 milyar doları aştı. Türk sahipli filomuz 28,6 DWT ile dünya sıralamasında 18. sıradan 15. sıraya yükseldi. Türk limanlarında elleçleme rakamları aynı dönemde 2,5 milyon TEU'dan 10,8 milyon TEU'ya yükseldi. Ülkemizde 76 şehrimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlanmış durumdadır. Demir yolu sektörüne 22 milyar dolar yatırım yaparak halihazırda dünyada yüksek hızlı trene sahip ülkeler arasında 8. sıraya yükseldik."

 - "Orta koridoru cazibe merkezi haline getirmeliyiz"

 Selim Dursun, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu ve Hazar geçişinin bel kemiğini oluşturan orta koridorun geliştirilmesinin öncelikli konulardan olduğunu vurguladı. 

Türk Konseyi üyesi ülkeler arasında büyük iş birliği potansiyeli olduğuna işaret eden Dursun, orta koridorun makul ve cazip bir ticaret yolu olması için idari, bürokratik ve fiziki engellerin kaldırılmasının devletlere düşen görevler arasında yer aldığını söyledi.

Dursun, orta koridorun Türk Konseyi ülkelerinin ortak geleceği olduğunu belirterek, "Orta koridoru cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Hazar geçişinin etkin, verimli ve ekonomik hale getirilmesine özellikle yoğunlaşmamız gerekiyor. Bunun için kotaların, bariyerlerin, bürokratik engellerin aşılmasını ve ticaret rakamlarımızı istenen düzeylere ulaştırmamızı temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

 - Kombine Taşımacılık Anlaşması

 Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dursun, Türk Konseyi çatısı altında üzerinde çalışmaları süren Kombine Taşımacılık Anlaşması'na değinirken, anlaşmanın bir an önce sonuçlandırılmasına yönelik arzusunu dile getirdi.

Dursun, Kombine Taşımacılık Anlaşması'nın bürokratik ve idari birtakım engeller yüzünden yaşanan ekonomik kayıplara son vermek için somut bir adım olduğunu vurguladı. 

Ulaştırma Bakanları Toplantısı'nda Macaristan'ın gözlemci üye olarak katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Dursun, Özbekistan ve Türkmenistan'ı da konseyin toplantılarında görmek istediklerini söyledi. 

Editör: Haber Merkezi